2024. április 26., péntek

A határból kiszorultak a tolvajok

A lakatlan házakba törnek be – Egy kishegyesi mezőőr tapasztalatairól

Hat évvel ezelőtt alakult meg a kishegyesi községben a mezőőrszolgálat, és az eddigi beszámolók alapján a tavalyi év folyamán is a szabályoknak megfelelő munkát végeztek, de ahogyan Bíró Ákos kishegyesi mezőőr mondja, a szolgálat bizonyos szempontból átalakult.
– A határban mintegy 80 százalékban lefedtük az ellenőrzést. Most sajnos a munkánk a faluba tevődött át. Az ősszel legnagyobb gondunk a termények megőrzése volt, most viszont a falu 250 üres házára kell különösen figyelnünk. A rendőrséggel jól együttműködünk, de vele az a baj, hogy nem ismeri a terepet. Hiába mondjuk, hogy melyik dűlőn történik valami, fogalmuk sincs, hogy az merre van. Másrészt azt is tudni kell, hogy az itteni rendőrök többsége nem ismeri a nyelvet, ezért a lakosság nem hozzájuk, hanem hozzánk fordul. Ez szerintem nagyon nagy gond, és a belügyminisztériumnak kell elgondolkodnia a kérdésről. Tudjuk, hogy a szegénység nagy úr, és lopások lesznek, amíg lesz termés is a határban, de legalább kordában lehet tartani. A határból lassan kiszorulnak a tolvajok, de most meg a lakatlan házakra vetették szemüket, innen visznek mindent, amit érnek – mondja a kishegyesi mezőőr a szolgálat munkájának tapsztalatairól.
A mezőőr szerint a tolvajok a határt gyakorlatilag szinte letartolták, nincs tüzelni való fa a határban, s kilométerekig el lehet látni a határban, mint a Szaharában.
– Mindig is lesznek olyanok, akik kivágják a fákat, de az ilyen mértékű tarolásra mégis reagálni kellene. Én személy szerint már húsz éve ültetem a fákat a parkban, s ha mind meg is maradt volna, ott már régen dzsungel lenne. A gazdákkal jó kapcsolat alakult ki, pillanatok alatt ki tudjuk szűrni a tolvajokat, mert tudjuk azt, amit a rendőrök nem, ti., hogy ki az, aki az adott helyen nem jogszerűen tartózkodik. Egy kicsit kommunális felügyelők és egy kicsit a rendőrség meghosszabbított keze vagyunk, és ez szerintem nem baj, csak azután lássuk is az intézkedések gyümölcsét, mert sajnos mindenféle helyzet előfordul, olyan is, hogy elnézik egyeseknek, akiket rajtakaptunk. A legfontosabb, hogy a tolvajok tudják, hogy működünk, hogy kénytelenek számítani a jelenlétünkre, és ez visszafogó erő is – hallottuk Bíró Ákostól, aki azt is elmondta, a napokban sok gondot okoz, hogy kutyaoltást tartanak, és ilyenkor szabadjára engedik a kutyákat, hiszen az oltás nem kis pénzbe kerül. Ezeknek a kutyáknak egy részét a napokban be is fogták, és a jövőben is így járnak el a kóbor állatokkal.