2024. április 26., péntek

A romok maradnak, ha a polgárok így akarják

Aleksandar Vučić a tervezett befektetésekről tárgyalna az Egyesült Arab Emírségek sejkjével

A NATO-bombázás során találatot kapott belgrádi vezérkari épület helyén Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek sejkje szállodát építene. Aleksandar Vučić kormányalelnök többek között erről a befektetésről is tárgyalna a sejkkel, ugyanis a főváros szívében álló, súlyosan megrongálódott épület jelenleg műemlékvédelem alatt áll, s ezért, mint azt a Szerb Haladó Párt elnöke megjegyezte, szállodává való átalakításáról nem dönthet csupán egy ember.

– Nem látok az épületben semmi szépet. Egyetértek azzal, hogy emlékművet kell emelni a NATO-csapások és a meghalt katonák emlékére, de nem látom értelmét, hogy így nézzen ki – mondta a kormány alelnöke.

Ugyanakkor rosszallását fejezte ki, hogy Szerbiában minden előremutató javaslatban a rosszat keresik, ezért évtizedek szükségesek a változások végrehajtásához.

– Ha valaki hajlandó Szerbiában egy-, kettő- vagy akár hárommilliárd eurót befektetni, vagy munkába állítani ötszáz, vagy hatszáz embert, akkor nekünk mindez csak azért sem felel meg. Senkivel sem vagyok hajlandó veszekedni, Mohamed sejk biztosított engem, hogy semmi olyat nem hajlandó megtenni, ami ellenkezne a szerb nép akaratával – szögezte le Vučić.

Szavai szerint semmi szép sincs a főváros szívében éktelenkedő romokban, és csak idő kérdése, hogy valaki balesetet szenvedjen miattuk.

– A közvélemény elé állunk a javaslatunkkal, megmondjuk, hogy ki mennyit fektetne be az épületbe, mi a célja vele, és az állam mennyi pénzt kap érte. Ha ez valakiknek nem tetszik majd, úgy marad minden, ahogyan akarják – mondta az SZHP elnöke.

Az építésügyi és városfejlesztési minisztérium nemrég azt javasolta, hogy az egykori vezérkari épületet töröljék a kulturális javak listájáról, ugyanis az épület felújításra szorul. Velimir Ilić miniszter szerint az épület balesetveszélyes.

– Veszélyben vannak a gyalogosok, de az utcán haladó személygépkocsik is. A falak repedeznek, az armatúra rozsdás, a felszerelt védőelemek pedig az esőtől sem tudnak már megvédeni, nemhogy a lógó betontömböktől – érvelt Ilić.

Az épületet egyébként 2005-ben kulturális hagyatéknak nyilvánították, és műemlékvédelem alá helyezték. Azonban sem a belgrádi műemlékvédelmi hivatal, sem a köztársasági műemlékvédelmi hivatal nem hajlandó feloldani a védettséget, anélkül pedig senki sem nyúlhat hozzá.

– Nemrég tárgyaltunk a hivatalokkal, és elutasították javaslatunkat. Azt mondják, hogy az épületnek kivételes művészeti értéke van. Nem értem őket, senki sem érti őket – értetlenkedett a miniszter.

Goran Rodić, a Szerbiai Gazdasági Kamara építészeti bizottságának tagja szerint az épületnek semmiféle történelmi értéke sincs. Véleménye szerint egyesek azért nem engedik a műemlékvédelem feloldását, hogy idővel saját maguk értékesíthessék az épületet.