2024. április 26., péntek

A jegybank kimarad a bankperből

A Szerbiai Nemzeti Bank elutasította az Efektiva banki ügyfeleket tömörítő szövetség felkérését

A Szerbiai Nemzeti Bank elutasította az Efektiva banki ügyfeleket tömörítő szövetség felkérését, hogy csatlakozzon kezdeményezésükhöz, amelyben az egyesület három bankot perelt be a svájcifrank-alapú lakáshitel-szerződések és az egyoldalú döntéssel megemelt kamatterhek miatt. A jegybank közleménye szerint az SZNB jelenlegi szabályzata alapján mint szabályozó pénzintézet nincs felhatalmazva kollektív jogok védelmét és a fogyasztók érdekeit képviselő perek elindítására.

Mint ismeretes, az Efektiva banki ügyfeleket tömörítő szövetség hétfőn közleményében fordult a Szerbiai Nemzeti Bankhoz, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz, és változtasson az eddigi passzív viselkedésén, mert a bank mostanáig igencsak megnehezítette a banki ügyfelek helyzetét. „Úgy véljük, ha sikerül megnyernünk a pert, akkor megszűnhet az eddig tisztességtelen banki gyakorlat, és jelentősen könnyebbé válik azok anyagi helyzete, akiknek svájcifrank-alapú lakáshitelük van” – olvasható az egyesület közleményben, amely három bankot perelt be a svájcifrank-alapú lakáshitel-szerződések és az egyoldalú döntéssel megemelt kamatterhek miatt.

A jegybank szerint a jelenlegi jogszabályozás nem ad jogi alapot az SZNB-nek, hogy pert indítson a bankok ellen szerződés tiszteletben nem tartása vagy jogszabályellenes üzletelés esetében.

– A fogyasztóvédelmi törvény nem rendelkezik arról, hogy egy intézmény képviselje ilyen ügyekben a polgárokat, hanem a polgárokra és azok egyesületeire ruházza át a perek elindításának jogát – állítja a jegybank.

A bankok ügyfeleinek jogában áll bírói védelmet kérni, valamint pert indítani, illetve a fogyasztóvédelmi törvény szerint egyesületeken keresztül kollektív jogvédelemre is lehetőség van. Hozzáteszik, hogy már 2011-ben, amikor hatályba lépett a fogyasztóvédelmi törvény, látni lehetett, hogy gondok lesznek a svájcifrank-alapú lakáshitel-szerződésekkel, azonban a jogszabály miatt az SZNB-nek kötve maradt a keze, ugyanis nem állt jogában pert indítani az ügyfelek védelme érdekében. Kiemelik, ahogyan a jegybank nem avatkozhat be a bíróság munkájába, ahogy a bíróság sem avatkozhat be az SZNB szabályozó munkájába.

– A jegybank nem jelenhet meg a felperes oldalán, azonban ha a bíróság szükségét látja független szabályozó intézményként szakértői véleményt adhat, hogy adott esetben milyen volt a pénzpiac helyzete – áll a közleményben.

Mint megjegyezték, mindettől függetlenül a jegybank kíváncsian várja a per kimenetelét, ugyanis egy olyan rendhagyó perről van szó, amely nemcsak az ehhez hasonló perekhez lenne irányadó, hanem az SZNB intézkedéseihez és a törvényhozás számára is.