2024. április 26., péntek

Ökoházat építenének a veszélyes hulladéknak

Az újvidéki Komšija Polgári Egyesület arra kéri a városi hatalmat, alakítsanak ki a városban egy ökoházat, az elektronikai és a környezetveszélyes hulladék tárolására, összegyűjtésére. Az egyesületben elmondták, tavaly kb. 20 tonna e-hulladékot (elektronikai hulladék) szedtek össze környezetvédelmi akcióik során, de sajnos ennél sokkal több került a városi szeméttelepre, és az illegális szeméttelepekre.
A Komšija egyesület már tíz éve önkéntes alapon, környezetvédelmi és humanitárius akciókat szervez. Svetozar Jovičić, az egyesület elnöke elmondta, a városban ez az egyetlen egyesület, amelynek engedélye van a veszélyes hulladék összegyűjtésére és tárolására, még a Čistoća közvállalat sem rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal – írja a 24 sata újság.
– Szigorú előírások léteznek a veszélyes hulladék tárolásával kapcsolatban, ezért az elhasznált égőket, neoncsöveket, vasalót vagy egyéb elektronikus hulladékot nem szabad egyszerűen a szemetesbe dobni. Jelenleg csak a Komšija egyesület foglalkozhat a veszélyes hulladék összegyűjtésével Újvidéken – magyarázta Jovičić. Hozzátette, tavaly több mint húsz tonna veszélyes szemetet gyűjtöttek össze, amelyet szerbiai és a bulgáriai feldolgozó üzemekbe szállítottak. Külföldre azért szállították a hulladék egy részét, mert a megfelelő állami támogatások híján, Szerbiában nincs elegendő feldolgozó üzem.
– Szerintünk, egy olyan helyiséget kell építeni, ahová bárki eljöhet, és átadhatja az összegyűjtött elemeket, égőket stb. Ezenkívül, az ökoházban egy olyan helyiséget tervezünk, ahol környezetvédelmi előadásokat tarthatnának az érdeklődők számára. Mindenki érdeke, hogy csökkenjen az e-hulladék, a fémdobozok, műanyag, különféle fémek, üvegek és az egészségügyi veszélyes hulladék szennyező hatása. Ha nem gyűjtjük őket össze a megfelelő módon, a városban kialakult illegális szeméthelyeken, vagy a városi szeméttelepen kötnek ki, ahol környezetszennyező hatásuk lesz. Az ökoházban átadott veszélyes hulladékot vagy a feldolgozó üzemekbe szállítanánk, vagy pedig a megfelelő megsemmisítő üzemekbe küldenénk – mondta Jovičić. Hozzátette, beszélgetett Borko Ilić polgármester-helyettessel, aki a város támogatásáról biztosította, de még nem tudni milyen módon segít majd az önkormányzat, ezt a következő találkozójukon megtárgyalják. Jovičić szerint a város biztos rendelkezik olyan ingatlannal, amelyet átadhatna az ökoház kialakítására. Ha esetleg akad olyan újvidéki, aki szívesen segítene az ötlet megvalósításában, szabadon jelentkezhet a következő telefonszámra: 064/310-13-15.