2024. április 26., péntek
55. GRAMMY

A fun., a Gotye, a Mumford & Sons és a Black Keys a csúcson

A fun. kettőt, Gotye és a Mumford & Sons pedig egyet-egyet vitt el vasárnap az 55. Grammy-díjkiosztó gála legfontosabb díjai közül, de a legtöbb elismerést – négyet – idén Dan Auerbach, a Black Keys énekes-gitárosa kapta.

Az év dala a New York-i fun. indie-pop trió és Janelle Monáe által előadott We are young című szám lett, és ez a formáció lett az év legkiemelkedőbb új előadója is, maga mögé utasítva a favoritnak tartott Frank Oceant.

A belga–ausztrál Gotye előadó-zeneszerző a legfontosabbak közül elvitte az év legjobb felvételének járó díjat a Kimbrával együtt előadott Somebody That I Used To Know című számért, amely egyúttal kiérdemelte a legjobb pop/duó előadásért kapott elismerést is. Gotye megkapta a legjobb alternatív albumért (Making Mirrors) járó díjat is.

A legjobb albumért járó elismerést a Mumford & Sons angol folk rock együttes a Babel című albummal érdemelte ki. A Mumford & Sons, az Old Crow Medicine Show, Edward Sharpe és Magnetic Zeros társaságában a Big Easy Express című dokumentumfilmért is elismerésben részesült.

A legtöbb kis gramofonszobrocskát vasárnap este Dan Auerbach, a The Black Keys énekes-gitárosa vihette haza: ő maga négy Grammyt söpört be, egy ötödikbe pedig besegített. Auerbach lett az év producere, és zenekari társával, Patrick Carney-val együtt vehette át az év legjobb rockszámáért és rockelőadásáért (Lonely Boy), valamint az év legjobb rockalbumáért (El Camino) járó jutalmat. Auerbach volt a producere a szintén díjazott legendás New Orleans-i énekes-zeneszerző, Dr. John albumának is.

Az idei Grammyn 81 kategóriában nyújtottak át díjakat.