2024. április 26., péntek

Munkahely kétszázötven dolgozónak

Véleményháború az új vezetőség és a szakszervezet között

A Városi Vízművek közvállalat a múlt héten arról értesítette a nyilvánosságot, hogy a cég korábbi igazgatója – aki az egyik, Demokrata Párt által megszervezett sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mostani önkormányzat tömegesen állít munkaviszonyba új kádereket – csupán egyetlen nap alatt, 2012. augusztus 31-én 48 munkás munkaviszonyát állandósította, szeptember 12-én pedig még négy dolgozó számára biztosított állandó munkaviszonyt.

A nagyobb munkálatok most szünetelnek, úgy, hogy van idő közleményekkel bombázni egymást – a problémák gyökerei azonban, minden jel szerint mélyebbre hatolnak

A vízművek közleményéből kiderült az is, hogy Branko Bjelajac négy évig tartó igazgatása idején összesen 250 dolgozót vettek fel állandó munkaviszonyba, eközben az igazgató végig arról beszélt, hogyan fogja csökkenteni az alkalmazottak létszámát. 100 millió dinárt választottak külön azok számára, akik önként távoztak a cégből, 150-en mentek el, helyükre azonban új személyeket hoztak, többek között a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt kiemelkedő párttisztségviselőit. A munkahelyek betöltésére az igazgató állítólag nem írt ki pályázatokat, bizalmas embereinek feleségeit, gyermekeit is munkaviszonyba állította. A vízművek közleményében többek között az állt, hogy ennyire tömeges, munkahely-biztosító programja még egyik, korábbi igazgatónak sem volt, a kollektíva egyharmada igazgatása alatt jutott munkához, a létszámfelduzzasztással állítólag éves szinten 300 millió dinárral terhelte meg a közvállalat kasszáját, ennyi pénz kellett az új dolgozók fizetésére.
A közleményre reagált a közvállalat szakszervezete, a polgármesterhez intézett nyílt levélben az áll, hogy 2012 szeptembere óta, azaz azóta, amióta az új vezetőség átvette az irányítást, legalább ötven új dolgozót vettek fel, míg korábban az igazgatónak csak egy helyettese volt, most hatan vannak ebben a tisztségben, ezenkívül az új igazgatónak újabban 3 tanácsadója is van. A szakszervezet szerint mindannyian olyan káderek, amelyek könnyen nélkülözhetők a közvállalat kellő működéséhez. A munkaerő-felduzzasztás miatt a bérek csökkentek, a szakszervezet szerint a dolgozók 20 százalékkal kisebb fizetést kapnak, mint tavaly augusztusban. A fent említett 9 felesleges hivatalnok annyi pénzt kap havonta, amennyit 30, a rendszer terepi karbantartását végző mesterember keres. A szakszervezet tájékoztatta a polgármestert arról is, hogy a közvállalatban bizonyos számú dolgozó neve szerepel ugyan a fizetési listán, ugyanakkor őket még senki sem látta a cégben. Ez azt jelenti, hogy valaki hamisítja helyettük a munkaóra-nyilvántartási dokumentumokat, a jelenség bűnügyi nyomozásra ad okot. A vállalat korábban erős volt, gond nélkül karbantarthatták és bővíthették a vízvezeték-rendszert, most a felesleges munkaerő-alkalmazások, az irodák felszerelése és a gépkocsiparkkal történő visszaélések miatt a költségek csak növekszenek... Ha ez így folytatódik, a Városi Vízművek is hamarosan csatlakozhat majd azoknak a közvállalatoknak a csoportjához, amelyek önerőből képtelenek megmaradni, és a városi kasszát terhelik. A szakszervezet arra kéri Miloš Vučević polgármestert, hogy éljen tekintélyével és hivatali helyzetével, és vegye elejét a közvállalat kiszipolyozásának.
A szakszervezet polgármesterhez intézett nyilvános levelére válaszolt a közvállalat vezetősége, válaszukban megmagyarázzák, hogy az igazgató mindegyik tanácsadójára, helyettesére, segédmunkatársára szükség van, ugyanis nagy projektumok előtt állnak, amelyek realizálásához az új igazgatónak szakavatott munkacsapatra van szüksége. – Hisszük, hogy a korábbi igazgató Superman volt, és hogy mindent egyedül intézett, az új igazgató munkakoncepciója azonban eltérő – felelősségtudó, a projektumokat végigvezető embereket tömörített maga köré – olvasható többek között a válaszközleményben, amelyben a közvállalat munkásainak szakszervezetét azon dolgozók csoportjaként említik, amelyeket Branko Bjelajac korábbi igazgató „hozott” a cégbe. Említést tesznek arról, hogy a Városi Vízművek ügyvitele nem került veszélybe, a bérek a városi átlaghoz képest jóval magasabbak, 70 ezer dinár körül mozognak, a munkásokat rendszeresen kifizetik.