2024. április 26., péntek
Külföldi sajtó Magyarországról

Székelyzászló-ügy, az éhségmenetek és az Alkotmánybíróság

A székely zászló használatáról kialakult vitáról közölt cikket a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) hétfőn. Eközben a Profil című osztrák hetilapban az éhségmenetekről jelent meg riport, a német Spiegel pedig az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosításáról közölt beszámolót.

A székely zászló jogállása körüli vita megmérgezte a Bukarest és Budapest közötti viszonyt – írta prágai keltezésű írásában Rudolf Hermann, a liberális konzervatív svájci lap, az NZZ tudósítója. Meglátása szerint a vita olyan időpontban robbant ki, amikor a romániai magyar kisebbség viszonya a központi állammal amúgy is feszültebb, mint egyébként szokott lenni. Az RMDSZ nyolc és fél éven át tagja volt a kormányoknak, s ezúttal is kész lett volna az együttműködésre a szociálliberális párttal, de annak nacionalista szárnya hevesen tiltakozott ez ellen. A tudósító úgy látja, az RMDSZ részvétele a különböző színezetű kormánykoalíciókban azt eredményezte, hogy Romániában a kisebbségi kérdés ügyében sokkal kevesebb a politikai lárma, mint Szlovákiában. Elvehetné a kisebbségi kérdés élét, ha általánosságban több hatáskört kapnának a régiók Romániában. A bukaresti centralizmusnak mindenesetre Erdély esetében történelmi dimenziója is van, és egyes megfigyelők szerint politikai körökben az a vélekedés uralkodik, hogy az autonómia biztosítása lépés lenne a román nemzetállam szétesése felé – írta az NZZ.

A Profil című hetilap nyomtatott kiadása az éhségmenetekről közölt riportot. A szerző, Gregor Mayer a Nógrád megyéből indult tüntetőket kísérte el egy darabon, és beszámolt a követeléseikről. A tüntetők egyike azt mondta a lapnak, a közmunkáért kapott 47 ezer forintból nem lehet megélni. A Fidesz ezt vitatja, az éhségmenetekre pedig cinizmussal reagál – írta a lap. Mezőkövesden az éhségmenetet pártfunkcionáriusok olyan transzparensekkel fogadták, amelyek arra szólították fel őket, hogy dolgozzanak, ne a balhét keressék – írta a lap.

Az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok tervezett módosításáról közölt beszámolót a Spiegel Online német hírportál. A Magyarország: Orbán miniszterelnök meg akarja fosztani hatalmától az Alkotmánybíróságot című beszámoló szerint Orbán Viktor (...) kemény eszközökhöz folyamodik az Alkotmánybírósággal folytatott hatalmi harcban. Az alaptörvény javasolt módosításának hátterével kapcsolatban kifejtették: a bírói testület azzal hívta ki maga ellen a kormány haragját, hogy az utóbbi hónapokban a Fidesz által elfogadott törvények közül többet alkotmányellenesnek minősített.

„Orbán az autokratikus hajlamaival újra és újra beleütközik a határokba, amelyeket az Alkotmánybíróság szab meg számára” – tette hozzá a Spiegel, megjegyezve, hogy a testület hatáskörét már korábban is szűkítették.