2024. április 26., péntek

Terjed a lóhúsbotrány Nyugat-Európában

Hét nagy francia áruházlánc vasárnap bejelentette: leállítják a fagyasztott hús- és zöldségtermékeket gyártó, Findus nevű, svédországi székhelyű cég és egyik francia leányvállalata, a Comigel marhahúsos készítményeinek forgalmazását, miután kiderült, hogy lóhúst tartalmaznak.

Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy további visszavonások várhatók, miután a Findus érintett termékeit a Comigel elnevezésű francia leányvállalata készítette, amely más forgalmazóknak is szállított marhahúsos készítményeket, összesen 16 európai országba.

A Findus szombaton bejelentette, hogy ma feljelentést tesz Párizsban ismeretlen tettes ellen, amiért franciaországi beszállítója, a Spanghero őt is megtévesztette, amikor Romániában rendelt lóhúst szállított marhahús helyett. A Spanghero látja el hússal a Comigelt, amely a Findus számára Luxembourgban készíti a marhahúsos termékeket.

A francia fogyasztóvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat eredményei szerdán lesznek nyilvánosak. Az ugyanis még nem egyértelmű, hogy romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább.

A miniszter szerint ez a bonyolult élelmiszer-láncolat több mint 300 ezer euró bevételt hozott az érintetteknek. A francia Spanghero ugyanis egy ciprusi brókercégtől vette a húst, amely pedig egy holland alvállalkozóval dolgozott. Vagyis nem a francia cég, hanem ez utóbbi szerezte be a húst Romániából. A Spanghero szombaton azzal védekezett, hogy „európai eredetű marhahúst” vett, és azt továbbadta. „Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni” – mondta Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke.

Több román élelmiszer-ipari szakember elutasította azt a vádat, hogy román vágóhidak marhahúsként exportáltak volna lóhúst.

Az EU-társállamokból érkező hústermékimport felfüggesztését javasolta vasárnap a brit parlament illetékes szakbizottságának vezetője. Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke a BBC rádiónak kijelentette: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan származnak a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok.

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter – akinek tárcája az élelmiszer-biztonságért is felelős – szintén kijelentette, hogy kész kezdeményezni az EU-ból származó húskészítmények tilalmát, ha kiderül, hogy az ügy érinti a kiskereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszer-készítmények biztonságos fogyaszthatóságát.

Paterson szerint ha egy árucikk csomagolásán az van feltüntetve, hogy a termék marhahúsból készült, de valójában lóhúst tartalmaz, az „egyértelmű csalás”. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy „bűnszervetek konspirációjáról van szó”.

Az egyre nagyobbra duzzadó – és immár nemzetközivé vált – lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszer-biztonsági hatóság bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

Nagy-Britannia és Franciaország után Svédországot is elérte a lóhúsbotrány: a fagyasztott hústermékeket előállító nagykereskedelmi Findus pénteken a skandináv országban is visszavonta a megrendelői raktárakból azokat a marhahúsosként megjelölt készítményeit, amelyek lóhúst tartalmaznak.