2024. április 26., péntek
Budapesti tudósítónktól

Ejtések és sejtések

A hét legnagyobb horderejű eseménye kétségkívül a Fidesz és a KDNP háromnapos, kihelyezett, gyulai frakcióülése volt. A fürdővárosban történtekről sokat tudtunk meg, valószínűleg van néhány olyan dolog is, amelyről majd később értesülünk, és biztosan akad olyasmi is, amiről csak sejtéseink lesznek. Már ha lesznek.

A sajtónak nyilatkozó pártprominensek mindenesetre igyekeztek a lehető legpozitívabban intonálni a megbeszélések eredményeit. Tízszázalékos rezsicsökkentés július első napjától, hallhattuk, olvashattuk mindenütt. És ez, ne tagadjuk, jólesik az embernek, különösen, ha meggyötört pénztárcája tartalmát is szem előtt tartja. Hogy aztán az ugyancsak a mondatban szereplő „átlagosan” szót meghalljuk-e, s hogy az a bizonyos tíz százalék a gyakorlatban mennyi is lesz, az majd kiderül.

Kevesebb szó esett a médiában arról, elvégre ez nem volt a sajtótájékoztatók témája, hogy a miniszterelnök állítólag kijelentő módban beszélt egyes vidéki főiskolák megszűnéséről. Pedig ez is bizonyára sokakat érint. Kétségtelen viszont, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztériumának vezetője ügyesen lavíroz a felsőoktatás átalakítása és az abban negatívan érintettek ilyen-olyan formában történő leszerelése között. A jövő mutatja meg, hogy ez valóban így van-e, annyi biztos: a hvg.hu egy névtelenséget kérő fideszes forrása szerint a frakcióülésen Balog azt is kielemezte, hogy a következő hónapokban milyen lesz a kormány tárgyalási stratégiája a hallgatókkal és a rektori konferenciával szemben. És a miniszter láthatóan megnyugtatta a korábbi tüntetések miatt aggódó képviselőket…

S hogy honnan gyűjtötte össze a Borsodonline az adatait, nem tudjuk, de azért idézzük a portált, amely szerint a frakcióülés résztvevői ebédre többféle levest, rántott és sült húst, valamint köretet kaptak a gyulai Erkel Hotelben, az egyetlen extrának az számított, hogy a miniszterelnök lakosztályában íróasztal is volt, a képviselők pedig kétágyas szobákon osztoztak. A portál úgy tudja: a kormányfő ebédre salátát kért natúr csirkével, hozzá ásványvizet ivott.

S ha már Gyula, hát Békemenet és kormányellenes demonstráció. Számháborút elkerülendő: mindkét csapat messze alulmúlta szokásos létszámát, de a kormány mellett demonstráló Békemenetben voltak többen. A hordozott táblákról leolvashatóan Szolnokról, Békéscsabáról, Egerből, Túrkevéről és a határon túlról, Nagyváradról, valamint természetesen a fővárosból érkeztek, transzparenseik szerint a békét hozták Gyulára, míg az MSZP a gyűlöletet. Bayer Zsolt publicista beszédet is tartott, amelynek elején „Isten hozott benneteket, magyar cigányok”-kal köszöntötte a Lungo Drom jelenlévő tagjait. Az ellenzéki tüntetők táborában szocialisták és DK-fanok voltak, Orbán-maszkokkal „performanszoltak”.

S eddig minden rendben is van. Tüntetnek emberek a kormány mellett és a kormány ellen. És ez jól van így, egy demokratikus országban ebben semmi meglepő nincs. Ami már nagyon nincs rendben, az a körítés. Egyfelől a szocialisták beszédet tartó fenegyereke, aki úgy látta jónak, hogy bejelentse: románul fogja üdvözölni a Békemenet Romániából érkezett tagjait. És nem akadt ember, aki szólt volna neki, hogy ez már magában is gusztustalan. De utána még sikerült ezt megfejelnie tévéműsorokban azzal, hogy ebben semmi bántó nem volt, elvégre a romániai magyar miért ne lenne román, hiszen az ázsiai rassz jegyeit viselő amerikai is amerikai, nem kínai. Turbózták ezt még az olyan kijelentések is, amelyek szerint a Békemenetben sokan voltak, akik valóban szót nem tudtak magyarul, csak románul – noha senki nem tudott felmutatni egyetlen ilyen demonstrálót sem…

Viszont a másik felet sem kell félteni, hiszen a demonstrációt is azzal az érveléssel hirdették, hogy nem illik a kormányt munka közben zavarni, ezért megvédik azt az ellenzékiektől meg a hazugságoktól. Jó szájízt semmiképpen sem hagyott tehát az egész demonstrálósdi, s a rossz hír, hogy ez csak fokozódni fog.

A nemkampány-kampány egyébként a héten folytatódott plakátfronton is. A Civil Összefogás Fórum újabb óriásplakátokat helyezett ki, amelyeken Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet kárhoztatja, mondván, minimálbért, nyugdíjat akarnak csökkenteni, családokat adóztatni, ingatlanadót bevezetni, különadókat megszüntetni. A dolog ezúttal az Együtt 2014 egyik vezetőjénél verte ki a biztosítékot: Bajnai közleményben hívta vitára Orbán Viktort, élőben, televíziós műsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban is, hogy a miniszterelnök „ne álcivilek mögé bújva” hirdesse véleményét és „viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt” – olvasható a közleményben, amely ismételten leszögezi: nincs Bajnai–Gyurcsány-szövetség.

A Fidesz válasza sem késett sokáig: a párt sajtóirodája szerint az Együtt 2014 vezetőjének „ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel”.

Közben az LMP felszólította új pártot alapító képviselőit, hogy adják vissza parlamenti mandátumaikat, a Párbeszéd Magyarországért Párt tagjai pedig közölték, hogy nem. Megfuttatott még a média némi olyan információt is, mely szerint az LMP pénzt kínálna a mandátumokért cserébe, de ezt természetesen mindenki cáfolja.

Ma pedig ismét Békemenet és Bajnai: az exminiszterelnök évet értékel, a Békemenet pedig ennek kapcsán demonstrál a fővárosban. De legalább a nap kisütött…