2024. április 26., péntek

Csütörtökön folytatódott a Contrast-per

Az újvidéki Felső Bíróság tanácsa előtt az áldozatok szüleinek a tanúskodásával folytatódott a bírósági tárgyalás

A hat fiatal halálát okozó diszkótűz gyanúsítottjai Alojz Ganić, a szórakozóhely tulajdonosa, Slaviša Stanišić és Dejan Ratković bérlők, illetve Miroslav Papuga villanyszerelő. Azzal vádolják őket, hogy nem tartották be a tűzbiztonsági előírásokat, és ezzel veszélyeztették a közbiztonságot.

A diszkótűzzel kapcsolatos bírósági eljárás, mint ismeretes január végén kezdődött. A tárgyaláson akkor elhangzottak alapján Aleksandar Bjelobaba, a szerencsétlenül járt fiatalok családjának jogi képviselője kifejtette, hogy a tűzszakértők vizsgálatának eredménye egyértelműen arra mutat, hogy a tüzet az áramvezetékek meghibásodása okozta.

– A szakértők az esetet követő nap rögtön elvégezték a helyszínelést, a jelentésben az áramvezetékekkel kapcsolatban 10–15 szabálytalanságot fedeztek fel – magyarázta Bjelobaba, majd hozzátette, hogy az áldozatok családjának a képviselői nehezen viselik a bírósági tárgyalást.

Az ügyvéd azt reméli, hogy a bírósági eljárás során újabb szakértői vizsgálatra kerül majd sor, így tisztább képet kaphatnak az esetről.

– A tűz majdnem minden bizonyítékot tönkretett, így nagyon nehéz részletes vizsgálatot folytatni. Sokan arról beszéltek, hogy a pódium alatt párnákat láttak, és hogy a vezetékekből kipattanó szikra okozhatta a tűzet. Kérdés továbbá: valóban így történt-e? A jelenlegi forgatókönyv szerint a párnák lángra lobbantak, majd meggyulladt a pódium, és innen a tűz átterjedt a függönyökre, és azok az egész helyiséget lángra lobbantották – mondta Bjelobaba.

Az ügyvéd is megemlítette a merevlemezre mentett adatok fontosságát, az ő tudomása szerint a tároló megsérült a tűzben, de ha a bíróságnak sikerül megvizsgálnia a helyiség kamerájának felvételeit, könnyen kiderülhet, mi is történt valójában. Hozzátette: bírósági eljárás indult az újvidéki tűzoltóság és a felügyelőség egyes dolgozói ellen, mert alapos a gyanú, hogy nem reagáltak megfelelően a tűz estéjén.

A tárgyalás tegnapi folytatásában Ljubiša Pavlović, az egyik áldozat, Marko Pavlović édesapja a bíróság előtt azt mondta, mindenkit hibásnak tart, de az állam a leginkább hibás azért, mert megengedte, hogy működjön a Contrast szórakozóhely.

Božo Dalmacija, a 26 éves Milena Dalmacija apja úgy vélte, a tragédiáért a tűzoltók is felelősek, mert gyorsabban reagálhattak volna, ha a hátsó bejáraton keresztül közelítik meg a tüzet. Dalmacija a felügyelőséget is hibásnak tartja, mert a tűzesetet követően a szakértői lelet szerinte hiányos volt – írja a 021-es ádió honlapja.

Rade Aničić, Marina Aničić apja előtt még mindig nem világos, hogyan történhetett meg az egész tragédia.

A felügyelőség megbüntet, ha a cigarettákon nem tüntetem fel az árat, de egy ilyen szórakozóhelynek megadta a működési engedélyt – mondta Aničić.

Branko Miladinović, Tamara Miladinović apja megesküdött, hogy megváltoztatja a tűzvédelmi törvényt.

– A Contrast szórakozóhelyhez a tűzoltók alig tudtak eljutni, nem volt tűzvédelmi riasztórendszer, nem építettek sem vészkijáratot, sem ablakot, és a kötelező tűzcsap is kimaradt a felszerelésből – magyarázta Miladinović a bíróságon.

Az Akapulko együttes tagjai, akik a tűzvész estéjén felléptek a szórakozóhelyen azt nyilatkozták, a tűz a pódiumon keletkezett. Vojislav Jovanović zenész, a tűzeset egyik tanúja szerint a tűz a pódium alatt keletkezett, ott volt egy áramvezeték, továbbá a szórakozóhely szeparé helyiségének a párnáit is itt helyezték el. A tanú elmondta még, hogy a pincérek a tűzoltó berendezéssel megpróbálták eloltani a tűzet, de nem sikerült. A tűzoltók szerinte 10-15 percen belül a helyszínre érkeztek.

Miloš Nikolićnak, az együttes dobosának a tanúskodása ellentétes volt a nyomozás során tett kijelentéseivel, így az ügyvédek kijelentették, bűnvádi feljelentést tesznek ellene. A nyomozás folyamán, Nikolić azt állította, hogy a párnákat valaki meggyújtotta, ő pedig megpróbálta eloltani a tűzet. A tegnapi tárgyaláson azonban azt mondta, csak abban biztos, hogy valami kigyulladt, de nem tudja pontosan mi lehetett az.

A zenészek tanúskodása szerint a tűz keletkezésének a pillanatában minden hangszer az áramvezetékre volt csatlakoztatva, ennek ellenére, egy sem sérült meg. Vladimir Beljanski, Miroslav Papuga villanyszerelő ügyvédje szerint, ez megkérdőjelezi a vádiratban azt a részt, amely az áramvezetékek meghibásodását tartja a tűz fő okának.

Emlékeztetőül, tavaly április elsején hat fiatal vesztette életét a Contrast szórakozóhelyen keletkezett tűzben.

Az áldozatok a csúrogi Marina Aničić (1987), az újvidéki Tamara Miladinović (1987), a futaki Milena Dalmacija (1986), a boszniai illetőségű, de Újvidéken élő Zoran Ignjatović (1984), a kragujevaci Marko Pavlović (1983) és a nagykikindai Renato Vuković (1991).