2024. április 26., péntek
JUGOREMEDIJA

A bíró felmentését követelik

A nagybecskereki Gazdasági Bíróságon ma tartják a Jugoremedija gyógyszergyár ellen indított csődeljárás első tárgyalását, amelyet Milan Pajtašev bírónak kell(ene) vezetnie, aki az eljárást elindító Gordana Kocić helyére került. A Jugoremedija ügyvédei azonban Milan Pajtašev kizárását követelik, mert a gyógyszergyár dolgozói nem hisznek tárgyilagosságában. Az erre irányuló beadványukat azzal indokolták meg, hogy az említett bíró a Jugoremedijával kapcsolatban korábban törvényellenes döntéseket hozott, amelyek döntő módon befolyásolták a kompánia sorsának alakulását és fennmaradását.

Mint Vladimir Pecikoza, a Jugoremedija Önálló Szakszervezetének elnöke mondja, Milan Pajtašev 2002-ben és 2003-ban hozzájárult ahhoz, hogy a Jugoremedija – törvényellenes módon – részvénytársaságként kerüljön be az akkori Kereskedelmi Bíróság iktatókönyvébe. A bíró szemére vetik, hogy nem vette figyelembe azt, hogy a részvényesek nem írták alá a részvénytársaság megalakításáról szóló szerződést. Ezzel lehetővé tette, hogy a Jugoremedija irányítása Jovica Stefanović Nini kisebbségi tulajdonos (a macedón Jaka 80 gazdája) kezébe kerüljön, és ilyen módon komoly kárt okozott a gyárnak, amely végül csődbe jutott. Mivel az állam kezében van a Jugoremedija vagyonának 42 százaléka, a nagybecskereki gyógyszergyár ügyvédei a rossz magánosítás miatt kártérítési pert indítottak az állam ellen, amelytől 111 millió eurós kárpótlást követelnek.

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság tavaly december 27-én indított csődeljárást a Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria Bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában a banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija azonban a csaknem 700 millió dináros adóssága miatt fizetésképtelenné vált, ennek következtében nem tudta teljesíteni vállalt banki kötelezettségeit. A bank a szerződés értelmében ezzel zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. Duško Bulatović, a bank jogi képviselője szerint a Jugoremedijától 1,6 millió eurót követelnek.

Nehéz megjósolni, hogy helyet adnak-e a Jugoremedija követelésének és kizárják-e az eljárásból Milan Pajtašev bírót. A gyógyszergyár jogi képviselői követelték Gordana Kocić korábbi csődeljárási bíró és Radovan Savić csődeljárási igazgató leváltását is, de ezt akkor sem fogadták el.

A Jugoremedija adóssága csaknem 400 millió dinárral magasabb, mint a vállalat vagyonának az értéke. Számlájuk több mint egy éve zárolva van. Munka nélkül maradt 403 dolgozó.