2024. április 26., péntek

Elegük lett a cégvezetésből

Adán sztrájkba léptek a Litostroj-Potisje fémipari cég dolgozói

Hétfőn és kedden egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az adai Litostroj-Potisje fémipari cég dolgozói, akik szerdától beszüntették a munkát a követeléseik teljesítéséig, illetve a cégvezetéssel történő esetleges megegyezésig. A szlovéniai Litostroj Group tulajdonában lévő adai vállalat munkásai azonnal követelik Miroslav Gnamuš cégtulajdonostól az elmaradt decemberi bér kifizetését, a munkások utáni járulékok kifizetését és a bérek emelését, továbbá megfelelő munkakörülmények biztosítását, a kollektív szerződés aláírását, valamint a jelenlegi vezetőség menesztését és új kinevezését a vállalat eredményes működése érdekében. A különféle öntvényeket és fémipari gépeket gyártó adai vállalatban a dolgozók többségét tömörítő Önálló Szakszervezetek Szövetsége hirdette meg a munkabeszüntetést. Értesüléseink szerint néhány személytől eltekintve a cég mind a 170 alkalmazottja sztrájkba lépett.

Szitás Lajos, a sztrájkbizottság tagja lapunknak elmondta, hogy a múlt hét derekán, majd tegnap délelőtt tárgyaltak a cég képviselőivel, de nem egyeztek meg a követelések teljesítéséről. Egyedül az elmaradt decemberi bér kifizetését ígérték meg a hétvégéig, amennyibe fizetőképessé válik a cég. A Litostroj-Potisje számláját ugyanis tizenegynéhány napja zárolták a kifizetetlen tartozások miatt. A Szerb Nemzeti Bank kimutatás szerint, szerdán délelőtt a cég tartozása 8,9 millió dinár volt. A sztrájkbizottság tagja közölte: a sztrájkot folytatják, amíg követeléseikre nem kapnak konkrét javaslatot a cég részéről.

– A vállalatban sok dolgozó minimálbért kap. A munkakörülmények katasztrofálisak. Nincs fűtés, valamint beázik a munkacsarnok, ahova befúj a szél és télen behordja a havat – magyarázta Szitás Lajos. – A munkásoknak nincs megfelelő munkaruházatuk, nincs ivóvíz, és hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek is. Továbbá kevés a szerszám, előfordul, hogy egy-egy eszközre hárman várakoznak. A termelés gyakran szünetel, mert nincs biztosítva nyersanyag. Havonta néhány napot vagy egy-két hetet dolgozunk. A többi idő alatt tengünk-lengünk a gyárban, vagy hazaküldenek bennünket. A törvény szerint ezt a cégnek ki kell fizetnie, ami nem lehet kevesebb a minimálbérnél. A cégvezetés szerint viszont a gyárnak „annyi összeggel tartozol, amennyi órát otthon töltöttél”, aztán megköveteli, hogy azt az időt ledolgozd. Ez törvénytelen. A cég érdekében követeljük Koós Sándor igazgató leváltását. Marko Kumar vezérigazgató helyzete viszont egyelőre tisztázatlan számunkra, mivel ő talán résztulajdonos is a cégben, de ezt nem tudjuk. Koós Sándor igazgató a napokban utazik a cég székhelyére Szlovéniába, ezért azt kértük, hogy Miroslav Gnamuš cégtulajdonos írásban válaszoljon a követeléseinkre – tudtuk meg a sztrájkbizottság tagjától.

Szerdán délelőtt telefonon kerestem a Litostroj-Potisje vezetőségét, de csak a titkárnővel sikerült beszélni, aki elkérte a telefonszámom, majd azt ígérte, hogy az igazgató a nap folyamán visszahív, de erre lapzártáig nem került sor.