2024. április 26., péntek

Koszovói szervkereskedelem: új tanúk

A háborús bűnök ügyésze az új hatalomtól teljes fokú támogatást kapott a háborús bűncselekmények felderítésére

Új tanúk kerültek elő a koszovói szervkereskedelem kapcsán folyó vizsgálatban, mondta el a Novi Magazin hetilapnak adott interjújában Vladimir Vukčević háborús bűnökért felelős ügyész. Emellett azt is elismerte, hogy pontosak Boris Tadić volt munkatársának Miki Rakićnak az állításai, miszerint Ratko Mladićot előbb is le lehetett volna tartóztatni.

Az ügyész szerint új értesüléseik és új tanúik vannak a szervkereskedelem ügyében folyó vizsgálatban, amiről tájékoztatta John Clint Williamsont az EULEX különleges kutatócsoportjának vezetőjét is.

„A „Darko” fedőnevet viselő tanú, aki az egészségügyi eljárások szemtanúja volt, fontos adatok bányájának bizonyult” – fogalmazott az ügyész, aki hozzátette, a tanú biztonságban, ugyanis a rendőrség gondoskodik róla.

A szervkereskedelem ügyében korábban a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet független vizsgálatot végrehajtását követelte Dick Marty jelentése és a szervkereskedelemmel összefüggő vádak kapcsán.

Vukčević elmondta, hogy Brüsszelből bátorító híreket kapott, miszerint „a bírósági eljárások Prishtinán és Koszovón kívül zajlanak majd”. Megerősítette Miodrag Rakićnak Boris Tadić biztonsági szolgálatokért felelős koordinátorának néhány nappal korábbi állításait, miszerint Ratko Mladićot előbb is letartóztathatták volna, ha nem kerül sor cinkosainak letartóztatására, amit Rade Bulatović a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség akkori vezetője indítványozott.

„Ez hiba volt, amire azonnal felhívtam a figyelmet, ugyanis ezzel Ratko Mladićnak olyan jeleket küldtünk, miszerint cinkosainak hálózatát sikerült felderíteni, ezért meg kell azt változtatnia. Ezek elhamarkodott letartóztatások voltak, ezért kellett, ahogyan azt Rakić is elmondta, további öt évig keresnünk Mladićot” – mondta el Vukčević.

Kiemelte, hogy a vizsgálatok során nincsenek védett személyek és az új hatalomtól teljes fokú támogatást kapott a háborús bűncselekmények felderítésére. Arra a felvetésre, miszerint nem folytattak eljárást a szerb katonai és rendőrségi hivatali személyek ellen azok kilencvenes években elkövetett bűncselekményei ügyében, az ügyész azt mondta, „nincsenek érinthetetlenek”, viszont nagyon sok bizonyítékot eltüntettek.

„Tény, hogy nagyszámú bizonyíték égett el kályhákban és tűnt el számos feltáratlan tömegsírban és az Állambiztonsági Szolgálat épületében is, amelyből októbert 5-t követően hosszú ideig látható volt a felszálló füst, miközben a háborús bűnökre utaló bizonyítékokat tüntették el” magyarázta Vukčević.