2024. április 26., péntek

Szervezetten lopják a csatornafedeleket Óbecsén

Hétfőre virradóra húsz csatornafedelet loptak el ismeretlen tettesek Óbecsén, de hasonló esetekről a környező településekről is érkeztek bejelentések. A becsült kár meghaladja a százezer dinárt – tudtuk meg Reperger Ferenctől, az óbecsei Vodokanal Közvállalat munkatársától.

Egy hónap leforgása alatt ez már a második szervezettnek minősíthető ilyen jellegű lopás a községben, ezúttal főleg az Alsóvárosban és az Újfaluban okoztak kárt a tolvajok. Reperger elmondása szerint a zöld területen található, fedő nélkül maradt aknákra betonfedeleket helyeznek el, de a pótlás több napot vesz igénybe, ugyanis egy nap alatt csupán nyolc csatornafedelet tudnak kiönteni. A házak elől eltulajdonított vasfedeleket azonnal pótolják, de az újakat zárral látják el, hogy ezzel is megnehezítsék a tolvajok munkáját.

A csatornahálózat öntöttvas aknafedőinek lopása egész Szerbiában gondot okoz, mert a tetemes károk mellett a fedő nélküli aknák balesetveszélyesek is. A tolvajokat időnként sikerül lefülelni, de felvásárlók még nem kerültek rendőrkézre. Külföldön különböző módon próbálják elejét venni ennek a problémának: egy brit városban például, ahol két nap alatt 19 öntöttvas csatornafedelet csentek el, egy évvel ezelőtt kísérleti jelleggel műanyagra cserélték ki a csatornafedeleket, míg az ungvári városi hatóságok nagy jutalmat ígérnek azoknak, akik bármi információval tudnak szolgálni a városban ellopott csatornafedelekkel kapcsolatban.

Tavaly a Vodokanal 89 csatornafedelet kényszerült pótolni, ez 650 000 dinárjába került az adófizetőknek.