2024. április 26., péntek
FOGÁSZAT

Hólyagos nyálkahártya-elváltozások

A hólyagos elváltozások a vesiculák, bullák. Így jelentkezhet a herpes labialis vagy herpes simplex, melyet a herpeszvírus okoz. Érintkezéssel kapják el még korai gyerekkorban is. Ekkor pirosság és sűrűn elhelyezkedő hólyagocskák, majd sebek jelentkeznek az ajkakon vagy ritkábban a szájüregben. Ha az ember egyszer elkapja, állandóan a szervezetben marad, és az immunitás csökkenésekor újra fellángolhat (herpes simplex recivians). Fertőzőek a hólyagocskák, míg el nem pörkösödnek. Aciklovirrel gyógyítjuk.

A varicella (bárányhimlő) és az övsömör (herpeszoster) vírusa a varicella-zoster-vírus, tehát azonos mikroorganizmus okozza. A bárányhimlőt átvészelt egyénnél jelentkezik, de évek múlva, idősebb személyeknél, mikor az ellenálló képesség csökken. Ilyenkor egy oldalon, a megfelelő ideg elhelyezkedése mentén jelenik meg a pír és a pici fájdalmas hólyagocskák. Ezekek 2-3 hét múlva heget hátrahagyva gyógyulnak, de a fájdalom még sokáig megmarad. Vigyázni kell, hogy a szemideget meg ne támadja, mert vakságot idézhet elő. A varicella, vagyis a bárányhimlő is a kezdeti fázisban jelentkezhet szájüregi pírral és pici hólyagokkal, ezek később a bőr többi részére is kiterjednek.

A herpanginát a Coxsackie-vírus idézi elő, és törlettel azonosítjuk az okozóját. A szájüregben a nyelvgyökön és a garat, torok felől ütköznek ki a hólyagocskák.

A mononukleózist az Epstein–Barr-féle vírus okozza. A mandulagyulladás mellett szájüregi hólyagocskák és megnagyobbodott limfacsomók jelentkeznek.

Az erythema exudativa multiformnál különböző nagyságú és sűrűségű hólyagocskák keletkeznek, melyek kivérezhetnek, fekélyesednek.

Ha allergiáról van szó, jelentkezhetnek pirosság mellett a hólyagocskák is.

A pemphigus betegség is, mely autoimmun eredetű, hólyagzással jár a szájüregben. Az enyhébb változata a pemphigoid, míg a súlyosabb a bullózis vagy a vulgaris pemphigus, amely daganattá is elfajulhat.

A lichen planusnak is van bullózus formája, de a körülötte levő vonalas szerkezetből ismerjük fel.

A dermatitisherpetiformis (Duhring-betegség) szintén autoimmun betegség, melynél viszkető, égő hólyagocskák jelentkeznek a szájüregben.

Sok hólyagos szájtünet autoimmun vagy bőrbetegségből ered. A bőr és a nyálkahártya tünetei tehát sokszor szorosan összekapcsolódnak. Nemegyszer a szájüregből indulnak és terjednek át a bőrre.