2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – MAGYARKANIZSA

A Potisje közgyűlése

A magyarkanizsai Potisje Birkózóklub közgyűlését január 31-én tartották meg a magyarkanizsai gyógyfürdőben, ahol a klub több kiváló egykori és jelenlegi birkózója és támogatója megjelent. A napirendi pontok között szerepelt a sporteredmények és a vezetőség munkájának elemzése, a pénzügyi helyzet áttekintése, valamint az új vezetőség megválasztása. Az elnök ismét Ladányi Attila lett. Az igazgatóbizottság tagjai: Bálint Zoltán, Erdei Ákos, Sulyok Csaba, Rekecki Rudolf, Dukai Károly és Bozsó Róbert. A továbbiakban a titkári teendőket Kocsis Kornél végzi majd. Az ellenőrző bizottság elnökévé Vajda Mihályt választották meg, tagjai pedig Magyar Zoltán és Zöldi Norbert. Az szakmai bizottság elnöke Rekecki Rudolf, a fegyelmi bizottság elnöke Dukai Károly, a marketingért pedig Erdei Ákos felel. A pénzügyi mérleget Ladányi Attila prezentálta, a sporteredményeket pedig Slejher László és Újhelyi Sándor edzők vázolták.

Kiemelték, hogy a 2014-es a mediterrán bajnokság megszervezése jelentős kihívás elé állítja a klubot. Ladányi kifejtette továbbá, hogy a rendelkezésre álló összeg nem elegendő a korábbi színvonal megtartására. Igaz, a pénzügyi nehézségek ellenére a klub sportolói tavaly több versenyre jutottak el, mint korábban, és szép sikereket értek el. A hetven versenyen a különböző kategóriákban 180 érmet szereztek, amelyeknek több mint egyharmada arany. A szerbiai felnőttválogatottban a klub sportolói közül Gazdag Krisztián képviselteti magát, Nagy Szebasztián kadét válogatott pedig a lengyelországi Katowicében megrendezett Európa-bajnokságon ötödik helyezést ért el.

– Annak köszönhetően, hogy a Potisjének minden korcsoportban vannak versenyzői, a Szerbiai Birkózószövetségtől is támogatást kap. Így lehetőségünk van arra, hogy egy állandó edzőt fizessünk, két versenyzőnk pedig sportösztöndíjban részesült tavaly. Azok, akik a klub működésében szerepet vállalnak, az egykori birkózóink, valamint a legfiatalabb versenyzőink szülei közül kerülnek ki, így pontosan tudják, milyen helyzetben vagyunk. A szülői támogatás nélkül nem jutottunk volna el ennyi versenyre, s nem lehettünk volna ennyire sikeresek – mondta Ladányi.

Az első csapat edzője, Slejher megjegyezte, hogy a Potisje birkózói mindig kiváló eredményeket értek el itthon és külföldön is, azonban az utóbbi időkben elmaradtak a várt sikerek.

– A magam részéről mindent beleadok a Potisje felkészítésébe, ez a sport viszont már nem annyira népszerű, mint korábban volt. Arra törekszünk, hogy a jövőben is minél jobb eredményeket érjünk el, hiszen a felnőttcsapat húszfős keretéből tizenöten rendszeresen látogatják az edzéseket. Az alázat és az elkötelezettség sajnos már nem ugyanaz, ami volt tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Ennek ellenére a legjobb versenyzőinktől kiváló eredményeket várunk el. Jelenleg a legnagyobb reménységeink Gazdag Krisztián és Nagy Szebasztián. Tudjuk azonban, hogy hiába a nagy tehetség és a kitartó munka, a nemzetközi versenyeken való szerepléshez és felkészüléshez pénzügyi segítség is kell. Be kell dobni őket a mély vízbe, hogy lássák, mivel jár az élsport, és ha kitartóak, hiszem, hogy jó eredményeket érnek el. A felnőttcsapatunk a szerbiai Szuperligában szerepel, de tudjuk, hogy jelenleg az olyan nagy klubok vannak előnyben, mint a nagybecskereki Proleter vagy a belgrádi Partizan. Gratulálok nekik, hiszen lehetőségük van jobb feltételeket teremteni a sportolóiknak. Mi a község és a város további támogatását várjuk, hiszen a birkózás a legeredményesebb sport a községünkben. A jelenlegi támogatás majdhogynem csak a vízszámlánkra elegendő, s ha nem kapunk nagyobb támogatást, nem lehet elvárni a jobb eredményeket. Ha valakinek jobb eredményekre fáj a foga, jöjjön el hozzánk, és kérdezze meg, mire van szükségünk. Az lenne a legfontosabb, hogy azok, akik a városban tehetősebbek, többet fordítsanak a birkózásra, hiszen Magyarkanizsa jövőre otthont ad a mediterrán bajnokságnak, ami a mi közösségünk számára rendkívül fontos – mondta Slejher.

Bálint szintén úgy véli, hogy nagy dolog a mediterrán bajnokság megrendezése, hiszen ez egy nívós versennyé nőtte ki magát, amelyben több mint 20 ország képviselteti magát.

– Ha figyelembe vesszük, hogy az ilyen bajnokságok megrendezésének jogát olyan városok szokták kapni, mint Szófia és Isztambul, akkor nem kell külön hangsúlyoznunk, milyen nagy jelentősége van számunkra a rendezői jog megszerzésének. Nagy kihívást jelent, hogy megmutassuk, a kis közösségek is képesek jól megrendezni egy ilyen jeles eseményt. A klubunk 2015-ben fogja ünnepelni 50 éves fennállását, s tervezzük egy monográfia kiadását magyar és szerb nyelven. A klubunk a legfiatalabb korosztályokban a legsikeresebb, ez a gyerekekkel folytatott rendszeres munkának köszönhető. Ezen az úton kell a továbbiakban is haladnunk – hangsúlyozta Bálint.