2024. április 26., péntek

A kiadó feladata szerzői „felépítése”

Villáminterjú Virág Gáborral, a Forum Könyvkiadó igazgatójelöltjével tervekről, újításokról

A Magyar Nemzeti Tanács szerdai ülésén előzetes jóváhagyását adta, hogy a vajdasági kormány Virág Gábor magyar nyelv és irodalom tanárt, írót nevezze ki a Forum Könyvkiadó Intézet élére. A tartományi kormány várhatólag a jövő héten dönt a kinevezésről. Az igazgatói pályázatra egyedüliként jelentkezett Virág Gábor ezúttal csak röviden és nagy vonalakban tudott nyilatkozni elképzeléseiről, a formális kinevezést követően azonban részletesebben is válaszol majd lapunk kérdéseire.

Szeretném folytatni a minőséges és értékes könyvek megjelentetését, ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy ezek a könyvek eljussanak az olvasóhoz. E cél megvalósítása érdekében hagyományos és nem hagyományos módszereket is szeretnék bevetni, kezdve az interneten való hatványozott jelenléttől a váratlan helyeken való megjelenésekig. A pénzügyek tekintetében a legfontosabb tervezett újítás az volna, hogy a magyarországi és szerbiai pályázati kiírások mellett EU-s pályázatokat is megcéloznánk. Olyan pályázatokat, amelyeken elsősorban a műfordításokra lehet pénzt szerezni. Ezzel is szeretném azt a folyamatot erősíteni, amely a magyar kultúrát, irodalmat népszerűsíti a szerb kulturális közegben és fordítva is – nyilatkozta Virág Gábor a Magyar Szónak.

 Úgy tudjuk, a pályázatra benyújtott munkaprogram fontos kitétele, hogy a fiatal szerzőknek nagyobb teret kell szentelni. Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Az elmúlt években „felállt” egy újabb generáció, amelyre érdemes odafigyelni, és ezekkel a fiatalokkal kiadóként is komolyabban kell a jövőben foglalkozni. Fontosnak tartom, hogy kiadónk ne csak egy ugródeszka legyen, amely az első kötet megjelentetésére szolgál, hanem képesek legyünk meg is tartani a Forumnál induló szerzőket. Ehhez arra van szükség, hogy a szerzőink mögé álljunk, „fölépítsük”, népszerűsítsük őket mind nálunk, mind Magyarországon, és ezáltal hosszabb távú együttműködés alakulhasson ki a szerzők és a kiadó között.

Várható-e a Forum jelenlegi kiadói profiljának módosítása?

Nem profilmódosításnak, inkább profilbővítésnek nevezném. A kulturális stratégiában felvázolt elképzelések mentén lexikonok, szótárak, kézikönyvek, hiánypótló tankönyvek kiadását is fölvállalnánk, de a fő profil továbbra is a színvonalas vajdasági magyar irodalmi művek megjelentetése marad.

Ennek a profilbővítésnek mutatkozik anyagi fedezete is?

Mindez a sikeres pályázatok és egyeztetések függvénye.