2024. április 27., szombat

SZRTV: Šarić magas rangú tisztségviselőkkel kommunikált

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint 2008-ban és 2009-ben valóban több állami tisztségviselő is kapcsolatban állt Darko Šarić „narkófőnök” klánjának a tagjaival. Ezt állítólag 130 CD bizonyítja, amelyeken telefonbeszélgetéseket és egyéb kommunikációt rögzítettek a bandát megfigyelő rendőrök.

Miodrag Rakić, a Nemzetbiztonsági Tanács koordinációs irodájának volt elnöke is erről nyilatkozott a Novi Magazin szerb nyelvű hetilapnak, vagyis megerősítette, hogy több állami tisztségviselő is kapcsolatban állt a Šarić-klánnal. Az interjút követően Aleksandar Vučić kormányalelnök elmondta: ő is értesült ezekről az állításokról.

Az SZRTV értesülései szerint a bűnügyi rendőrség 2010 áprilisában továbbította a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészségnek azokat az iratokat, amelyekben a Rodoljub Radulović, a Šarić-klán egyik magasabb rangú tagja és a belügyminisztérium vezető tisztségviselői közötti beszélgetésekre hívják fel a figyelmet. A SZRTV tudósításából kiderült, hogy a rendőrséghez feltehetőleg már pénteken megérkezett a kérvény arra vonatkozólag, hogy gyűjtsék össze a bizonyítékokat a vitatható beszélgetések és kapcsolatok tekintetben. A belügyminisztérium tisztségviselői vagy volt tisztségviselői ellen indítandó esetleges eljárásról a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészség fog dönteni.

Zlatko Nikolić kriminológus a B92 RTV-nek nyilatkozva kifejtette: tekintettel arra, hogy Šarić évek óta sikeresen bujkál, elképzelhető, hogy valóban magas rangú besúgók segítik vagy segítették.

Az elmúlt hétvégén már hasonló hírekről értesülhettünk, akkor Branko Lazarevićet, a belügyminiszter volt kabinetfőnökét hozták összefüggésbe a Šarić-klánnal. Ivica Dačić kormányfő, belügyminiszter akkor ellene, pártja és a kormány ellen irányuló támadásnak minősítette az ehhez hasonló vádaskodást, Vučić pedig kijelentette: „Ha bárki is közreműködött Šarićtyal, legyen szó akár hozzám közeli emberről, biztosan felelni fog tettéért.”