2024. május 5., vasárnap

Határon túliakat is vár a Hegyalja

Zenta, Ada vagy Szabadka fiataljai ingyen fesztiválozhatnak

Említettük már ezeken a hasábokon, hogy lesz még nyár, lesz még fesztivál. Az egyik például az eredetvédett borok hazájában, Tokajban: június 25-e és 30-a között ugyanis itt tartják meg a Hegyalja Fesztivált. Amelynek nem kevés határon túli vonatkozása is lesz.

A szervezők ugyanis tavaly meglehetősen szokatlan kezdeményezéssel éltek: egy adott város lakói számára lehetővé tették, hogy ingyen fesztiválozzanak. A kezdeményezésből az idén már hagyomány lesz: Kecskemét ifjai már csomagolhatnak is, hiszen a lakcímkártyájuk lesz a belépőjegyük.

Azonban ez nem minden. A szervezők szándéka szerint a „világörökségi környezetbe ágyazott valódi fesztiválélmény terepe mellett határokon átívelő kulturális találkozóhelyül is szolgál” Tokaj, ugyanis Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából is számíthat egy-egy város fiatalsága, hogy a Hegyalján kezdi a nyarat. Hogy melyik lesz az a város, arról a fesztiválózók döntenek. Országonként 3-3 város van versenyben a vendégvárosi címért. Vajdaságból Zenta, Szabadka és Ada küzd a lehetőségért. Persze, nem fegyverrel, hanem szavazással: az érvényes szavazatok leadásához a fesztivál Facebook-oldalának lájkolására van csupán szükség. A határidő meglehetősen rövid; február 4-éig kell voksolni, akkor derül ki, hogy országonként mely település kapta a legtöbb szavazatot, és lesz idén a Hegyalja vendége. Így hát az érdekelteket csak biztatni tudjuk, hogy lájkoljanak és buzdítsák erre barátaikat, ismerőseiket is… Annál is inkább, mert a szavazás első fordulója már le is zárult; Szabadka mintegy száz vokssal vezet a második helyezett Zenta előtt.

Bukowinszky Béla, a Hegyalja Fesztivál főszervezője azonban közleményben valami másra is figyelmeztet. Nevezetesen, hogy a Hegyalja, mint Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválja, a kezdetek óta nagy figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, illetve a fenntartható fesztiválozásra, hiszen a Zöld Fesztivál címet viselő Hegyalja Fesztivál maga is egy környezetvédelmi akcióból nőtte ki magát Magyarország egyik legmeghatározóbb zenei nagyrendezvényévé. „A tavaly elkezdett hagyományt folytatva a Hegyalja idén is a határon innen és túl élő zeneszerető közönség legfőbb találkozóhelye lesz” – hangsúlyozza a főszervező, aki arra is emlékeztet: az első fellépők neve is ismert már. Tokajba látogat a Down, élén az ex-Pantera vezérrel, a brit Asking Alexandria, a legendás Scooter, az Anti-Flag, a Coal Chamber és a nagy visszatérő Skindred. „Az igazi arcoknak, érkezzenek a határon innen vagy túlról, az igazi fesztiválon, Tokajban, a Hegyalján a helyük” – állítja Bukowinszky Béla, aki szerint a „Hegy az a hely, ahova vissza kell térni, hiszen a tokaji hegyek között az igazi arcok, az igazi zene, igazi fesztiválélmény várja a látogatókat.” Ráadásul a Borsodi Hegyalja Fesztivál „Magyarország egyetlen olyan négynapos bulija, ahol a fesztiválélmények a világörökség részévé válnak”.