2024. április 26., péntek

Kevesebb bűncselekmény Közép-Bánátban

Közép-Bánát területén tavaly 19 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt, mint 2011-ben, ugyanakkor tíz százalékkal növekedett a családon belüli erőszak, közölte a szokásos évi beszámolójában hétfőn Bojan Marković, a nagybecskereki rendőrségi hivatal főnöke. Szembetűnő, hogy a súlyos gazdasági helyzet ellenére tavaly kevesebb lopás és minősített lopást vettek nyilvántartásba. Ugyanakkor a közrend megőrzése céljából a rendőröknek tavaly sem kellett elővenniük a gumibotot, sem pedig a szolgálati fegyvert.

A legsúlyosabb bűncselekmények (gyilkosság, súlyos testi sértés, rablótámadás, zsarolás és emberrablás) az össz bűncselekményeknek az 1,9 százalékát teszik ki, ami a legkevesebb az elmúlt kilenc évben. Míg például 2009-ben 121 súlyos bűncselekményt vettek nyilvántartásba, addig ezeknek a száma tavaly 56 volt. Ebből a szempontból az a következtetés vonható le, hogy Közép-Bánát az ország egyik legbiztonságosabb része. Dragan Dragaš, az elemzési és nyilvántartási osztály vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági bűnözés területén súlyosabb és nagyobb anyagi kárral járó bűncselekményeket, valamint a korrupció legsúlyosabb változatait leplezte le tavaly a rendőrség.

A közrend elleni vétségek száma az előző évi szinten maradt. Érdekes, hogy az elkövetők többsége nem kiskorú vagy fiatal, mint ahogy azt a közhiedelem szerint gondolnánk, hanem idősebb, felnőtt (sok esetben munka nélküli) férfiak. A tavalyi statisztika szerint 137 kiskorú, 237 huszonegy éven aluli fiatal és 818 ötven éven felüli személy vétett a közrend ellen. Ugyanakkor némileg változott a helyszíne a közrend elleni vétségek elkövetésének, ami nyilvános helyek (utca, kocsmák) helyett egyre többször a családi házakban játszódik le.

Újságírói felvetésre, hogy a nagybecskereki jogvédő-helyettes nemrég kifogásolta, amiért több, nemzeti indíttatású cselekedet háttere feltáratlan maradt, Bojan Marković elmondta, hogy egy többnemzetiségű környezetben szinte minden ilyen esetet lehetne nemzeti indíttatásúnak mondani, de a nemzetek közötti incidenseknek azok számítanak, amelyeket az ügyész is annak ítélt. 2011-ben a rendőrségi hivatal területén öt ilyen eset volt, amiből kettőt feltártak, a tavalyi három eset mindegyikének elkövetőjét megtalálták. Az egyik ilyen feltáratlan eset a nagybecskereki református templom postaládájában talált, magyarokat fenyegető levél esete. A rendőrségi hivatal főnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy nappal az említett eset után fenyegető levelet kapott a pravoszláv egyház is, állítólag magyarok részéről.

A körzetben javult a közlekedésbiztonság: 2011-ben 644 közúti baleset volt, huszonhét halálos áldozattal, tavaly 523 baleset történt, melyekben húszan vesztették életüket. A balesetek legfőbb okozója továbbra is a gyorshajtás és az ittas vezetés. Ezért a rendőrségi hivatal az idén széles körű akciót indít a közlekedésbiztonság javítása érdekében.