2024. április 26., péntek

Ashton: Nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben

Megemlékezések a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

Nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben – hangsúlyozta Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a holokauszt-emléknap alkalmából vasárnap közzétett nyilatkozatában.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 őszén a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi megsemmisítő tábor felszabadulásának évfordulóját.

Megemlékező nyilatkozatában Ashton felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszthoz nem csupán a közvetlen vagy közvetett elkövetők járultak hozzá, hanem azok is, akik hagyták, hogy ez a bűncselekmény megtörténjen. „A népirtást némelyek erőszakcselekménye, valamint mások közönye okozza” – fogalmazott az uniós főképviselő. Kiemelte ugyanakkor: az évforduló arra is lehetőséget ad, hogy megünnepeljék azok bátorságát és áldozatát, akik mentették és óvták embertársaikat. Ez ugyanis azt bizonyítja – folytatta Ashton –, hogy „nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben”. Szerinte ennek a tanulságnak kell vezetnie a mai embert is: „Nemcsak a múlt bűneire kell emlékeznünk, hanem elkötelezett módon fel kell lépnünk minden gyűlöletcselekménnyel szemben, ki kell állnunk az alapvető jogok és szabadságok mellett.”

Auschwitz a történelem legszörnyűbb helyszíne”

Holokauszttúlélők, politikusok és fiatalok emlékeztek meg vasárnap Auschwitzban a nácizmus áldozatairól.

„Auschwitz a történelem legszörnyűbb helyszíne” – mondta Zvi Raf-Ner, Izrael varsói nagykövete a hírhedt halálfal előtt, amelynél több ezer ellenállót végeztek ki. A nagykövet arra szólított fel mindenkit, hogy ne csak a nácik által meggyilkoltakra emlékezzenek, hanem a segítőkre is, akik gyakorta saját életük kockáztatásával mentettek meg zsidókat.

„Auschwitz-Birkenau a jövő nemzedékeinek a legszörnyűbb figyelmeztetése” – mondta az orosz parlament elnöke, Szergej Nariskin. Az áldozatokra való emlékezés „szent” – hangsúlyozta a duma elnöke, aki vasárnap megnyitotta a koncentrációs tábor szovjet bebörtönzöttjeinek és hadifoglyainak a sorsát bemutató állandó kiállítást is.

Obama: Útját álljuk minden zsarnoknak és diktátornak

Az Egyesült Államok fellép minden zsarnokkal vagy diktátorral szemben, aki bűncselekményeket követ el az emberiesség ellen – szögezte le a holokauszt emléknapja alkalmából kiadott közleményében Barack Obama amerikai elnök.

„Az Egyesült Államok, a nemzetközi közösség más tagjaival együtt, eltökélten az útját állja minden zsarnoknak vagy diktátornak, aki bűncselekményeket követ el az emberiesség ellen. Az Egyesült Államok hű marad a »soha többé« elvéhez” – nyomatékosította az elnöki közlemény.

Barack Obama rámutatott, hogy a mostani nemcsak az emlékezés, de a cselekvés ideje is.

„El kell köteleznünk magunkat a gyűlölet és az üldöztetés minden formájával szembeni ellenállás mellett” – írta az elnök, utalva a nácizmussal szembeni ellenállók bátorságára, szellemére és eltökéltségére.

Gyertyagyújtás az oroszországi zsidó múzeumban

Gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a Moszkvában levő oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban. A világ egyik legnagyobb ilyen intézményét tavaly novemberben avatták fel Simon Peresz izraeli államfő jelenlétében.

Berl Lazar oroszországi főrabbi a központban tartott nemzetközi megemlékezésen arra szólította fel a részvevőket, hogy bármilyen fájdalmas is, soha ne feledkezzenek meg a holokauszt szörnyűségeiről. Hangsúlyozta, hogy „a zsidóság örökké adósa marad a szovjet Vörös Hadsereg és a szövetségesek (a hitleri Németország ellen szövetségbe tömörült államok) katonáinak, akik vérüket áldozták Európa békéjéért, milliókat mentettek meg a rabságból és a fájdalmas haláltól”.

Az orosz főrabbi arról is szólt, hogy a zsidóknak maguknak is példát kell mutatniuk a más népek és kultúrák iránti tiszteletből, gyermekeiket pedig már egészen kiskorukban erre kell tanítani.

Berlusconi Mussolinit dicsérte

Tiltakozást váltottak ki Olaszországban a volt kormányfő, Silvio Berlusconi kijelentései Benito Mussolini fasiszta diktátorról a holokauszt-emléknapon.

„Mussolini legnagyobb bűne a faji törvények bevezetése volt, de más téren jót is tett. Felelőssége kisebb, mint Németországé” – mondta a sajtónak Silvio Berlusconi a Milánóban rendezett megemlékezésen. Hozzátette, hogy „kezdetben nem volt tudatos” Mussolininek a nácizmussal való együttműködése.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy az akkor történteknek nem szabad megismétlődniük, „csak a deportáltak bőrébe bújva lehet megérteni, mekkora volt a tragédia és az elkeseredés”.

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének szavait „hatalmas ostobaság”-nak nevezte Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke, és „Olaszországot sértő”-nek minősítette Anna Finocchiaro, a balközép Demokrata Párt (PD) szenátusi frakcióvezetője.