2024. április 26., péntek
AUSTRALIAN OPEN

A nagy négyes indul a serlegért

Ma Đoković–Ferrer, holnap Federer–Murray elődöntő Melbourneben – Sloane Stephens kitessékelte mentorát, Serena Williamset – Sarapova–Na Li és Azarenka–Stephens női elődöntő

A jóslatokkal összhangban az Australian Open férfi egyese elődöntőjében a világranglista első négy helyezettje, Novak Đoković, Roger Federer, Andy Murray és a nagy négyesben a felépülőben levő Rafael Nadalt helyettesítő honfitársa, David Ferrer maradtak állva, női egyesben pedig felborult a papírforma, hisz a tavalyi döntősök, a címvédő Viktorija Azarenka és a 2008-as bajnok Marija Sarapova mellé a kínai Na Li és az új sztár amerikai Sloane Stephens szorítottak maguknak helyet. Na Li még kedden Agnieszka Radwanskát, Stephens pedig tegnap a fő esélyesnek tartott mentorát, Serena Williamset búcsúztatta, akinek így megszakadt a 21 győzelemből álló sorozata, hisz legutóbb még tavaly nyáron Cincinnatiban veszített Angelique Kerbertől.

Federer és Murray különbözó módon, mégis egyformán nagy stílusban csatlakozott Đokovićhoz és Ferrerhez. Murray esélyt sem nyújtott a francia Jeremy Chardynak, Federer a rövidített játszmák révén 1:0-ra és 2:1-re vezetett az ihletett és elszánt francia Jo-Wilfried Tsonga ellen, aki megnyerte a páros szetteket, amivel a mérkőzés az ötödik játszmába torkollott. Ekkor fogyott el a gőz Tsonga tartályából, és Roger percek alatt 5:2-re elhúzott. Tsonga még nem adta meg magát, mentett négy meccslabdát, ám az ötödiket már nem tudta. Pénteken reggel tehát egy nagy rangadó következik a svájci és a skót között. Ez lesz a huszadik meccsük, és Murray 10:9-re vezet. Ma viszont Đoković Ferrerrel küzd meg, s habár a határtalanul harcias spanyol, aki hétfőtől Nadal előtt a lista negyedik helyén találja magát, minden elismerést megérdemel, a fogadóirodák egyértelműen a világelső szerb győzelmét tartják valószínűnek.

A női elődöntők ma hajnalban lesznek műsoron. Előbb Sarapova és Na Li meccsét tartják meg 8:4-es mérleggel az orosz javára, azután pedig először néznek farkasszemet Azarenka és Stephens. A melbourne-i női zárócsatározás a ranglista első helyéért is folyik. Ha ma Azarenka és Sarapova is veszítenek, Serena Williams lesz az új éllovas, ha viszont mindketten továbbjutnak, a döntő győztesét illeti meg hétfőtől a trón. Tegnap Azarenka az első játszmában 1:4-ről fordított Szvetlana Kuznyecova ellen, amit követően már nem volt vitás, hogy a fehérorosz jut tovább, a másik meccsen pedig Serena hátizomsérüléssel bajlódott, a 19 éves Stephens három játszmás győzelmét mégsem ennek a körülménynek tulajdonította, hanem megérdemeltnek nevezte, amit alátámasztott azzal a dührohammal is, amikor eltört egy ütőt. Stephens ezzel már a legjobb húszban van, pontosabban biztosította a 17. helyet, ha viszont Azarenkát is felülmúlja, már 12. lesz, amivel Ana Ivanovićot a 14. pozícióra taszítja.

Az új amerikai csillag, a 19 éves Sloane Stephens (Fotó: Beta/AP)

Az új amerikai csillag, a 19 éves Sloane Stephens (Fotó: Beta/AP)

A mai műsor, elődöntő, nők (3.30): Sarapova–Na Li, Azarenka–Stephens, férfiak (9.30): Đoković–Ferrer.

Miközben az Australian Open a záró szakaszába érkezik, világszerte folynak a kis tornák, melyeken három szerbiai is érdekelt. Aleksandra Krunić a franciaországi Andrezieuxban a 2. fordulóban a ranglistán 291. és 20 éves poznani Magda Linettével játszik, míg a két fiúnak sehogyan sem kedvezett a sorsolás, hisz az első kiemelteket kapták az 1. fordulóra. Filip Krajinović veszített is az izraeli Eilatban a cseh Veselytől, míg Dušan Lajović a németországi Heilbronnban a francia Paul Henri Mathieu ellen kénytelen pályára lépni. Ugyanakkor folynak az előkészületek a Davis-kupa február első hétvégéjére kiírt 1. fordulójára is, amelyben Szerbia Charleroixban lesz Belgium vendége. A belgák a David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Olivier Rochus, Szerbia pedig a Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić négyest nevezte be.

Nyitókép: Az új amerikai csillag, a 19 éves Sloane Stephens (Fotó: Beta/AP)