2024. április 26., péntek
NFL-LIGA

Két Harbaugh-bajnok

A január 20-án lezajlott két döntővel megtudtuk, hogy melyik két csapat vehet részt a világ legnézettebb sporteseményén, a Super Bowlon. De kezdjük a rájátszás legelején, a Wild card körön.

A Wild card hétvégén nyolc csapat küzdött a konferencia elődöntőbe kerülésért, a Bengals, a Texans, a Vikings, a Packers, a Colts, a Ravens, a Seahwks és a Redskins is bizakodott a továbbjutásban, de csak négy csapatnak sikerült. Az AFC-ben az alapszakasz után a harmadik helyen álló Texans 19:13-ra legyőzte a hatodik helyre rangsorolt Cincinnati Bengalst, a negyedik helyen álló baltimore-iak pedig az ötödik Indianapolist. A meccs előtt jelentette be Ray Lewis, a Ravens linebackere, aki 1996 óta tagja a csapatnak, hogy az idény végén visszavonul, ezzel további motivációt adva együttesének. Csapata 24:9-cel fosztotta meg ellenfelét a továbbjutástól. Az NFC harmadik helyezett Green Bay Packers azt a Minnesota Vikingset látta vendégül, akiktől az utolsó fordulóban, igaz vendégként 37:34-re kikapott. Hazai pályán azonban javítani tudtak Rodgersék, és 24:10 legyőzték a Vikingeket. Washingtonban a két újonc irányító csatájában Russel Wilson és csapata, a Seattle Seahawks bizonyult jobbnak, 24:14-re hozták a meccset, ráadásul Robert Griffin III. a decemberi után egy újabb térdsérülést szenvedett, habár sikeresen megműtötték, a gyógyulása így is 6-8 hónapig is eltarthat. A Wild card kör egyáltalán nem megszokott módon elég langyosra sikeredett. A győztesek viszonylag simán nyertek, egyedül a washingtoni meccsen voltak nagyobb izgalmak, ugyanis a Seattle 0:14-ről fordítva tudott nyerni.
A főcsoport elődöntőkbe a Wild card körből továbbjutottak mellé csatlakoztak a legjobb mutatókkal rendelkező csapatok, a Broncos, a Patriots, a Falcons és a 49ers. Az AFC első helyen kiemelt csapata, a Denver Broncos hazai pályán fogadta a Baltimore-t. Az év meccsén, az utolsó percekben, Joe Flacco 70 yardos TD-passzával kiharcolt hosszabbítást követően a második hosszabbításban, Peyton Manning eladott labdája után szerzett mezőnygóllal nyert a Ravens 38:35-re. A második helyen kiemelt New England könnyedén legyőzte az idény végére szinte teljesen széteső houstoniakat, akik a Bengals elleni győzelmük után nem tudtak újítani. A vége 41:28 lett, Tom Brady 3 TD-passzal zárta a mérkőzést. Az NFC alapszakaszában első helyen végzett Atlanta Falcons 20:0-s félidő után majdnem elbukta az elődöntőt, ám nyolc másodperccel a vége előtt Matt Bryant 49 yardos mezőnygóljával mégis sikerült 30:28-ra nyerniük. A második helyre rangsorolt San Francisco a Green Bayt fogadta, és a szezon elején még csak csereirányítóként szereplő Colin Kaepernick vezetésével 45:31-re legyőzte ellenfelét, a quarterback 183 yardos futóteljesítménye irányítóként a legtöbb a rájátszások történetében. Így tehát az AFC-ben megismétlődött a tavalyi döntő, míg az NFC-ben a tavalyi döntős 49ers mellett a Falcons léphetett pályára.
Az AFC döntőben a hazai pályán szereplő Patriots, 13:7-es félidő után, 13:28-as vereséget szenvedett a Ravenstől. Tavaly ugyanitt találkozott a két csapat, akkor 23:20-ra a New England csapata diadalmaskodott, idén azonban, elsősorban a második félidőben nagyszerűen szereplő védekezésének köszönhetően vissza tudtak vágni a tavalyi vereségért. A Pats irányítója, Tom Brady teljesen tanácstalannak bizonyult a Ray Lewis által vezetett védelemmel szemben, a sérülések miatt legyengült védelmük (Aquib Talib és Patrick Chung is kénytelen volt idő előtt elhagyni a pályát) pedig nem tudta megállítani Flaccót, aki 3 TD-passzal zárt.
Az NFC döntő esélyese a San Francisco volt, annak ellenére, hogy a Falcons jobb mutatókkal zárta az alapszakaszt, ráadásul a Sólymok a Seattle elleni második félidőben mutatott játékuk alapján csak reménykedhettek, hogy sikerül elegendő előnyhöz jutniuk még az első félidőben. Az Atlantának sikerült is 24-14-gyel lehoznia az első félidőt, ám ez nem bizonyult elegendőnek, ugyanis a második játékrészben egy pontot sem tudtak megszerezni, így a 49ers könnyedén fordított és két touchdownnal 28:24-re megnyerte a mérkőzést.
Tehát a XLVII. Super Bowlon február 3-án New Orleansban a Baltimore Ravens, aki fennállása során másodszor jutott a nagydöntőbe és a San Francisco 49ers, aki immár hatodik alkalommal jutott be, találkozik egymással. Érdekesség, hogy eddig amikor bejutottak, győztek is, most azonban egyik csapatnak vereséget kell szenvednie. A döntőt egyébként az első Har-Bowlként is emlegetik, ugyanis a baltimoreiak vezetőedzője John Harbaugh, míg a kaliforniaiak mestere John édestestvére, Jim Harbaugh.