2024. április 26., péntek

Traktort előzhetünk a teli vonalon

Módosul a közlekedésbiztonsági törvény

Azok a járművek, amelyek sebessége nem éri el a 60 kilométeres óránkénti sebességet, nem hajthatnak fel az autópályára, emellett a jövőben a dupla teli vonalon is szabad lesz megelőzni a traktorokat, kerékpárokat és mindazon járműveket, amelyek legfeljebb 25 km/h sebességgel haladnak, illetve a járművek parkolhatnak a gyalogjárdán, kivéve, ha ott elhelyezték a tiltótáblát. Ez a három javaslat szerepel a közlekedésbiztonsági törvény módosítását végző bizottság napirendjén, mondta el a Blicnek Milan Vujanić a bizottság elnöke.

“Ha a vezető elé olyan jármű kerül, amely 25 km/h-nál lassabban halad, biztonságosan megelőzheti azt, függetlenül attól, hogy a burkolaton milyen vonal van. Eddig az ilyen lassú járművek mögött kilométeres menetoszlopok torlódtak fel, amelyek arra kényszerítették a sofőröket, hogy a kockázatosabb szakaszokon előzzenek. Ezért, most az az elképzelés, hogy ezt elkerüljük” - magyarázta a szakember.

A másik javaslat értelmében azok a járművek, amelyek sebessége nem éri el a 60 km/h-t, nem hajthatnak fel az autópályára. Vujanić magyarázata szerint ennek oka a sebességbeli eltérésekben rejlik, ugyanis a vezetők kénytelenek állandóan előzni, ezért fontos, hogy minél kisebb számű lassan közlekedő jármű legyen az autópályán.

A harmadik javaslat, mely szerint parkolni lehet a gyalogjárdán mindenhol, kivéve ha ezt tábla tiltja, elsősorban Belgrád miatt fontos, ahol ilyen módon parkol mintegy 150.000 jármű.