2024. április 26., péntek

Az ENSZ elé kerülhet a szigetvita

A Fülöp-szigetek ENSZ-döntőbírósági eljárást kezdeményezett Kínával fennálló területi vitájában, a Dél-kínai-tenger egyik részének birtoklása ügyében – közölte kedden Albert del Rosario külügyminiszter. Hozzátette, tárcája berendelte Kína manilai nagykövetét, hogy tájékoztassa a Peking által ellenzett lépésről, amelyhez a jogalapot, mint mondta, az ENSZ 1982-ben született, mindkét ország által aláírt tengerjogi egyezménye (UNCLOS) nyújtja.

Kína sajátjának tekinti a Dél-kínai-tenger szinte egészét. A térség a világkereskedelem szempontjából létfontosságú tengeri útvonalak csomópontja, és jelentős, még kiaknázatlan kőolaj- és földgázlelőhelyeket és halászati lehetőségeket rejt. Peking azt hangoztatja, hogy területi követelései „történelmi tényeken és bizonyítékokon” alapulnak.

Az 1990-es évek közepén Peking érvényesítette fennhatóságát a Spratley-szigetek néhány tagja felett, amelyekről a Fülöp-szigetek végül lemondott. Manila azonban továbbra is magának követeli a Scarborough-zátonyt és térségét. Emiatt a feleknek tavaly júniusig több incidensük is volt egymással.

Benigno Aquino elnök tavaly júniusban ezzel a konfliktussal összefüggésben erősítette meg a Fülöp-szigetek katonai együttműködését az Amerikai Egyesült Államokkal, Washington azonban többször hangoztatta: azt szeretné, ha a zátony feletti vita békésen oldódna meg.

Az ENSZ döntőbíróságához intézett folyamodványában Manila azt követeli, hogy Kína „tartózkodjon minden olyan illegális tevékenységtől, amely sérti a Fülöp-szigeteknek az 1982-es UNCLOS-egyezmény által garantált szuverenitását és fennhatóságát”.

A Fülöp-szigeteken kívül Kínának Japánnal, Bruneijel, Malajziával, Vietnammal és Tajvannal szemben is területi követelései vannak a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengeren. Peking az utóbbi években mindinkább követelőzően lép fel területi igényeinek érvényesítésében, késznek mutatva magát az esetleges konfliktusokra is.