2024. május 5., vasárnap

Drágábban melegszünk, de mennyivel?

Zentán a cukorgyár január közepétől kérte a távfűtés árának növelését

A Srbijagas a fogyasztók nagy adósságaira és még ki tudja mi mindenre nem hivatkozva a közelmúltban növelte a földgáz fogyasztói árát (Magyarországon ugyanez a gáz tíz százalékkal olcsóbb lett). A nagyfogyasztóknak és a gázelosztóknak küldött értesítéshez hasonlót kapott a zentai TE-TO Cukorgyár is, a helyi hőenergia-szolgáltató vállalat. A Srbijagas új tarifája szerint a földgáz köbmétere 42,27 dinárba kerül. A nagyfogyasztóknak, így cukorgyárnak is 6% kedvezményt hagytak jóvá, ami azt jelenti, hogy a cukorgyártól 39,7 dinárt kérnek a gáz köbméteréért. A tavalyi gázárhoz viszonyítva 14 százalékkal növekedtek meg a távfűtés költségei, amiről a szolgáltató értesítette a zentai önkormányzatot.

A cukorgyár a gázáremelés mértékével összhangban kérte a községtől, hogy január 15-ei dátummal magasabb áron számlázhassák el a fűtést. A távfűtőművek február elsejéig haladékot kaptak a Srbijagastól, rájuk még nem vonatkozik az új földgázdíjszabás. Sajnos a cukorgyár nem kapott haladékot, mivel nem távfűtőműről van szó, hanem ipari létesítményről, amely mellesleg fűti a városi lakásokat és intézményeket. A cukorgyár január közepétől drágábban kapja a gázt, ezért az ármódosítást is erre a dátumra időzítették.

Ismét a polgárok látják kárát a zentai távfűtésben uralkodó rendezetlen állapotoknak. A cukorgyár évek óta szorgalmazza, hogy a fűtés kerüljön az önkormányzat hatáskörébe, mert csak pluszterhet jelent a cég számára. Az idén talán megalakul egy közvállalat, vagy kezdetben vegyes vállalat, amelynek a távhőszolgáltatás lesz a profilja.

A községi tanácsból Varga Viktortól szerettük volna megtudni, milyen álláspontot képvisel az önkormányzat a fűtés árának kért növelésével kapcsolatban. Annyit sikerült megtudni, hogy a község még nem döntött a cukorgyár áremelési kérelméről. A hét folyamán Zentára látogat a Srbijagas képviselője, hogy megvitassák a földgáz árának növelése kapcsán kialakult helyzet még vitás részleteit, és az önkormányzat ezután fogja kialakítani álláspontját a fűtés árának módosításával, az áremelés mértékével kapcsolatban.

Az új gázárat alapul véve a cukorgyár kérte, hogy január 15-étől 6,5 dináron számolhassa el kilowattóránként a fogyasztást. A távfűtött lakások négyzetmétere után napi 6,58 dinárt fizettetnének meg a fogyasztókkal, amennyiben zöld utat kap az új díjszabás.