2024. május 19., vasárnap

Tartományi ombudsman: Az előszerződés törvényellenes

A köztársasági kormány szerint a jogvédő téved

Az előszerződés, a bejelentett államközi megállapodás, amelyet a kormány az Al Dahra vállalattal kötne, nincs összhangban a mezőgazdasági földekről szóló törvénnyel, a vagyon-visszaszármaztatásról és kártalanításról szóló törvénnyel, ezért komoly kárt okozhat Szerbia állampolgárainak – áll a tartományi ombudsman vasárnap kiadott közleményében.

Több törvény is tiltja az állami tulajdonban lévő földek külföldieknek való eladását (Fotó: Molnár Edvárd)

Több törvény is tiltja az állami tulajdonban lévő földek külföldieknek való eladását (Fotó: Molnár Edvárd)

– A mezőgazdasági földekről szóló törvény előírja, hogy a föld tulajdonosa nem lehet külföldi magán-, illetve jogi személy, és hogy az állami tulajdonban lévő földterületet nem lehet eladni. Éppen ez a szabályozás védi meg az ország polgárait és a hazai vállalatok érdekeit – emelik ki az ombudsman közleményében, aki magánszemélyek, földművesszervezetek kérésére ismerkedett meg részleteiben a szerződéssel.

A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény tiltja az állami földterületek áruba bocsátását addig, amíg a visszaszármaztatási eljárás le nem zajlik. A törvény előírja azt is, hogy minden olyan dokumentum, amely ezt nem tartja tiszteletben, érvénytelennek számít.

A szerbiai kormány azonban azt állítja, a tartományi ombudsmannak nincs igaza.

– Az államközi megállapodás jogi alapot képez és az alkotmány szerint minden törvény felett áll, a tartományi ombudsmannak ezt tudnia kellene. Kijelentése miatt felmerül a gyanú, hogy politikai befolyás alatt áll – emelik ki a kormány közleményében, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a szerződést az államközi megállapodás aláírását követően írják alá, majd a köztársasági parlament ratifikálja. A földeket pedig nem adják el a külföldieknek, hanem közösen ruháznak be a tönkrement állami szövetkezetekbe, s ebben a szerbiai kormány 20 százalékos részesedéssel vesz részt.