2024. március 19., kedd

Újra itt a Dal

Harminc dal, harminc előadó verseng az idén azért, hogy Magyarországot képviselhesse az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezt a harminc produkciót 244 közül válogatta ki a szakmai zsűri.

Az öttagú testületben helyet kapott Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő műsorvezető. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pedig hétfőn este, egy elegáns belvárosi szórakozóhelyen sorakoztatta fel azokat az előadókat, akik megpróbálják megnyerni a közönség és a zsűri tetszését is.

A válogatás első elődöntője február 2-án, az M1-en és a Duna Worldön lesz, a műsort Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor vezeti, de tevékeny szereplője lesz a Dal című produkciónak Buda Márton, a Petőfi Rádió műsorvezetője is, aki a színfalak mögött készít interjúkat a műsorban szereplő énekesekkel és zenekarokkal.

A Dal tavalyi három műsorával szemben idén hat adás során derül ki, ki képviseli Magyarországot a svédországi versenyen. Február 2-án, 9-én és 16-án tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben a televíziós show-műsor keretein belül, ezt követően lesz a két középdöntő, ahonnan összesen nyolc dal jut a március 2-i döntőbe. Itt a zsűri négy produkciót választ ki, amelyek közül a tévénézők szavazataikkal dönthetik el, hogy melyik dal és előadó léphet fel a svédországi Malmőben május 14. és 18. között.

A versenyben egyébként a következő előadók mutatkoznak be: Kállay Saunders András, Mohamed Fatima, Agárdi Szilvi és Pál Dénes, Radics Gigi, Rácz Gergő, Keresztes Ildikó, Bogi, Polyák Lilla, Burai Krisztián, Gyurcsik Tibor, Janicsák Veca, Völgyes Gabi, Puskás Peti, Vastag Tamás, Szabó Ádám, Brasch Bence, Palcsó Tamás, Rami, Éliás Gyula, Baricz Gergő, Hoffman Mónika. Csapatok is lesznek: láthatjuk az Unitedet, az Egy másik zenekart, a Flash Travelt, a Mrs Columbót, a Backgroundot, a The Hated Tomorowt, valamint a Plastikheadet Gáspár Lacival.