2024. április 26., péntek

A preševói vezetők legalizálnák a vitatott emlékművet

Bizonyos koszovói albán parlamenti képviselők háborúval fenyegetik Szerbiát

Szerdán éjfélkor járt le az igazságügyi minisztérium által megszabott határidő a Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadítási Hadsereg (UÇPMB) elesett tagjainak emlékére felállított emlékmű eltávolítására. Az emlékmű azonban továbbra is a helyén áll.

A Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadítási Hadsereg (UÇPMB) elesett tagjainak emlékére felállított emlékmű (Fotó: Beta)

A Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadítási Hadsereg (UÇPMB) elesett tagjainak emlékére felállított emlékmű (Fotó: Beta)

A térség hat albán politikai pártjának képviselői szerdán ültek össze tárgyalni az ügy kapcsán a preševói községháza épületében.

Ragmi Mustafa, Preševo polgármestere, az Albán Demokrata Párt elnöke a találkozó után közölte: az emlékmű ott marad, ahol van, és a hatályos előírásokkal összhangban legalizálni fogják, azaz megszereznek minden szükséges engedélyt.

Ebben a pillanatban mindenekelőtt türelemre és toleranciára van szükség – mondta Mustafa, hozzátéve: Ivica Dačić kormányfőnek, Aleksandar Vučić kormányalelnöknek és Tomislav Nikolić köztársasági elnöknek megértést kell tanúsítaniuk a szerbiai albán közösség igényeivel szemben. Jonuz Musliu, a Demokratikus Fejlődés Mozgalma párt elnöke pedig hozzáfűzte, hogy preševói illetékesek a Szerb Köztársaság törvényei mentén járnak el.

– Követjük az igazságügyi minisztérium utasítását is. Legalizálni fogjuk az emlékművet. Erre a hatályos törvények értelmében jogunk van. Minden szerbiai község legalizálhatja a területén felállított emlékműveket. A folyamat elindításához szükséges döntést a preševói községi képviselő-testület fogja meghozni – nyilatkozta Musliu, aki a folytatásban cáfolta az állításokat, hogy az emlékművet albán mesterlövészek őrzik.

Az albán fél nem provokál, ezt a belgrádi hatalom teszi – szögezte le Musliu, hozzátéve, hogy Hashim Thaçi koszovói kormányfő a Preševo-völgyi albán vezetőkkel folytatott beszélgetés után kedden aggodalmát fejezte ki a fejlemények kapcsán. Thaçi azonban semmiféle utasítást nem adott az emlékmű tekintetében – mondta Musliu.

A témához kapcsolódóan kedden este több koszovói albán köztársasági parlamenti képviselő is kifejtette: ha a szerb állam képviselői eltávolítják a preševói emlékművet, akkor ebből akár fegyveres összecsapás is kialakulhat.

– Ha bárki is megkísérli eltávolítani az emlékművet, akár a háború is kitörhet – közölte Rexhep Selimi parlamenti képviselő, a valamikori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egyik legismertebb vezetője.

Hasonlóan nyilatkozott Nait Hasani parlamenti képviselő is: a koszovói albánok készek megvédeni a preševói albánokat, ha kell, akkor fegyverekkel.

Adem Demaçi, az UÇK egyik valamikori politikai képviselője pedig kifejtette: a Preševo-völgyi albánoknak meg kell mutatniuk, hogy készek háborúzni. A dél-szerbiai albánoknak fel kell hagyniuk az egymás közötti csatározással, valamint a hatalomért folytatott küzdelemmel, és meg kell mutatniuk, hogy ha kell, akkor életükkel küzdenek jogaik érvényesítéséért – hangsúlyozta Demaçi.

Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője felháborítónak találja a koszovói albánok háborúval való fenyegetését, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjenek közbe. A szerb fél visszafogja magát, és mindent megtesz az incidensek elkerülésének érdekében – magyarázta Vulin, hozzátéve: ha Szerbián múlik, akkor béke lesz, ugyanakkor az ország nem lehet egyedül a békéért folytatott küzdelmében. A nemzetközi közösségnek minél előbb nyilatkoznia kell, hogy a háborúval való fenyegetést legitim politikai eszköznek tartják-e – emelte ki Vulin, hozzátéve: az ehhez hasonló megnyilvánulások igencsak megnehezítik a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalásokat.

Balkáni dráma

Philip Rieker amerikai helyettes külügyi államtitkár igazi balkáni drámának nevezte az emlékmű körüli vitát. Az ügyet a jogállamiság elvei mentén kell megoldani – szögezte le Rieker, hozzátéve: a vita megoldásába az EBESZ-t is beavatták.

Rieker a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd folytatásának, illetve a Szerbia és a Koszovó közötti kapcsolat normalizálódásának a fontosságát is hangsúlyozta, biztosítva a feleket, hogy az USA továbbra is segíti ezeket a folyamatokat.

Támogatás

Szerdai prokupljei találkozójukon az 1990 és 1999 közötti háború veteránjainak egyesülete támogatásáról biztosította Dačić kormányfőt abbeli igyekezetében, hogy a preševói emlékművet el kell távolítani. Az UÇPMB elesett tagjainak emlékére állított emlékmű a terrorizmus előtt tiszteleg, és sérti Szerbia méltóságát – véli a veteránok egyesülete.

Szerbia alkotmányát és törvényeit az ország minden egyes régiójában tiszteletben kell tartani – nyomatékosította Ratko Zečević, az egyesület alapítója.