2024. április 26., péntek

Hetes, filkó, snapszli

A napokban Ludason, az elkövetkező hetekben Hajdújáráson és Kelebián is megtartják a kártyaversenyt
Fiatalok és idősek is játszottak

Fiatalok és idősek is játszottak

A tél a mezőgazdászok számára nyugodtabb időszak, ekkor lehetőségük nyílik arra, hogy a szórakozásnak is helyet adjanak. Ludason, valamint a környező falvakban, tanyavilágban is hosszú hagyományra tekint vissza az esti kártyaparti, amikor a családtagok és a szomszédok, barátok összejöttek, hogy így múlassák szabadidejüket.

Ezt a hagyományt szeretnék ápolni a ludasiak, a hajdújárásiak, a palicsiak és a kelebiaiak is. A kártyaversenyt először hajdújáráson szervezte meg Róka Károly tíz évvel ezelőtt.

Legutóbb Ludason, immáron nyolcadik éve a ludasi helyi közösség szervezésében, a művelődési otthonban tartották meg a kártyaversenyt, ahol három kategóriában nevezhettek be az indulók. Filkózhattak, páros-hetesezést játszhattak és snapszlizhattak.

Mindig hetesezéssel zárjuk a kártyaversenyt. Érdekessége ennek a játéknak, hogy hölgyek is beneveznek, amire külön büszkék vagyunk. Az idén megelégedéssel nyugtáztuk, hogy fiatalok is egyre nagyobb számban részt vesznek a versenyben. Odafigyeltünk arra, hogy az iskolaszünetben szervezzük meg a kártyaversenyt, hogy minél több fiatalt is idevonzzunk, hiszen a közösségi élet sokkal fontosabb, mint a számítógép virtuális világa. Abban áll a szépsége ennek a játéknak, hogy nem pénzben játszunk. Itt az a fontos, hogy az emberek jókat nevetnek, jól érzik magukat, barátkoznak. Természetesen pontokat számolunk és a nyertesek érmet kapnak. Sokszor az esélytelenek verik meg a legjobb játékosokat, hiszen a szerencse forgandó – tudtuk meg Kovács Gábortól, a ludasi helyi közösség tanácsának elnökétől. Hozzátette: – Ludas helyi közösség tanyavilágból alakult ki. Sajnos idővel a tanyavilág megszűnt és zsugorodott a falu, de még mindig szétszórt településnek számít. Éppen ezért fontos, hogy a falu lakossága össze tudjon jönni, ezért a házaknál a mai napig szokás a kártyázás. Ezen a rendezvényen találkozhatnak azok is, akik nem szoktak összejárni és megmérettethetik magukat – mondta.

Takács Gábor először nevezett be a filkózásra. Barátjával és kártyapartnerével egyike azoknak a fiataloknak, akiket a szülők „megfertőztek” ezzel a játékkal. Mint megtudtuk, kezdők még, és a játék sem úgy halad ahogy szeretnék, de élvezik a társaságot és a játék örömét.

Nagyon jó időtöltés ez. Mi főként hetesezni szoktunk a barátokkal, a filkót most játsszuk először, itt a versenyen tanultuk meg ezt a játékot, ezért most még egy kicsit rosszul megy, két vereségünk van eddig, de talán változik majd valami – hallottuk Takács Gábortól.

Vörös István már hosszú évek óta játszik, tíz éve minden évben benevez a kártyaversenyre. Ő még a szüleitől tanulta ezt a játékot.

Szüleink is így összejöttek a téli időszakban és játszottak. Akkor ők még nem versenyszerűen űzték, csak időtöltés volt számukra. Mégis megvolt akkor is a jutalom meg a büntetés is. Azok, akik veszítettek, állva játszottak tovább. Ez volt az úgynevezett „szolgálás”. A szomszédok gyűltek ilyenkor össze és elsősorban a férfiak játszottak, mert abban az időben azt mondták, nem rendes asszony, aki kártyázik. Miért ne játszhatnának ők is? – vetette fel Vörös István.

Legközelebb szintén Ludason, majd pedig Kelebián is sor kerül a kártyaversenyre.