2024. április 26., péntek

A geotermikus energiával spórolni is lehetne

Az óbecsei Toplana Közvállalat szerint a gyógyfürdő céljaira kifúrt kutat a távfűtésben is hasznosítani kellene

1122 felhasználó, ebből 1044 háztartás, és összesen 140 000 négyzetméter – ennyit fűt ki a mintegy 80 millió dináros gáztartozást felhalmozott óbecsei Toplana Közvállalat. A szakértők becslése szerint a költségeken akkor lehetne lényegesen spórolni, ha a távfűtésre kihasználhatnák a tervezett gyógyfürdő céljaira kifúrt geotermikus kút energiáját. Decemberben el is készült egy erről szóló megvalósíthatósági tanulmány, e szerint a leghatékonyabb a kombinált megoldás lenne, amikor a fűtésre meleg vizet, áramfejlesztésre gázenergiát használna a vállalat. Az ily módon nyert 150 köbméternyi gázból 500 kWh villanyáramot és hőenergiát lehetne előállítani.

Ahhoz azonban, hogy a távfűtőrendszer alkalmas legyen a geotermikus kút energiájának felhasználására, igen sok pénzre lenne szükség. Dejan Vuković igazgató elmondás szerint az elsődleges beruházás, azaz az új hőtelep megépítése a becslések szerint hárommillió euróba kerülne, de a számítások szerint ez az összeg az évi 300 000 eurós megtakarításnak köszönhetően tíz év alatt megtérülne. További hárommillió eurót kellene fordítani a hálózat felújítására – az északi fővezeték Csillag tér és Kisrét közti szakaszának, valamint a teljes Kisrét hálózatának a rekonstrukciójára –, valamint a kút és a hővezeték összekapcsolására, de félmillió euróért egy újabb kutat is kellene fúrni. Ha ez az ambiciózus terv megvalósulna, nem csak a hőtelep gazdálkodhatna költséghatékonyabban, de a lakások fűtése mellett a mezőgazdasági termelésben, például az üvegházakban is hasznosítani lehetne ezt az energiaforrást.

A geotermikus kutat 2011 májusában fúrták ki, de a tervezett gyógyfürdő-beruházás ezidáig elmaradt. Mivel a korábbi pályázat nyertese visszalépett a beruházási szándéktól, az önkormányzat a napokban közbeszerzési pályázatot írt ki a gyógyfürdő megvalósíthatósági és üzleti tervének kidolgozására, ezek elkészülte után pedig újra kiírják a beruházási pályázatot.