2024. április 26., péntek

Speár: Csak három esélyest látok

Novak Đoković nem panaszkodhat a hétfőn kezdődő Australian Open sorsolására, amit Ana Ivanović kivételével a többi szerbiai teniszező nem mondhat el magáról. A címvédő szerb ugyanis a tegnapi melbourne-i sorsoláson, amelyet a tavalyi női bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka társaságában maga végzett el, sikerrel elkerülte a legveszélyesebbnek tűnő aknákat, s ha nem történik bombameglepetés, a negyeddöntőben Tomáš Berdychhel, az elődöntőben pedig David Ferrerrel kell játszania. Ivanović is könnyen megismételhetné a tavalyi nyolcaddöntőt, míg a többieknek, különösen Janko Tipsarevićnak, pokolian nehéz dolga lesz.

 A címvédők, Novak Đoković és Viktorija Azarenka a serlegekkel (Beta/AP)

Novak a francia Paul Henri Mathieuval kezd, további legmagasabban rangsorolt lehetséges ellenfelei pedig a kolumbiai Santiago Giraldo, a spanyol Feliciano López, a svájci Stanislas Wawrinka, majd Berdych és Ferrer. A másik ágon fut Roger Federer és Andy Murray, azzal, hogy a skót feladata a negyeddöntőben Juan Martín del Potro legyőzése is.

Speár Miklós híres szabadkai teniszező a sorsolást így értékelte:

– Hosszú, kéthetes a torna, és nagyon sok előreláthatatlan dolog történhet, így roppant nehéz jósolni. Vegyük azonban, hogy senki sem sérül le. Ez esetben Đokovićot, Federert és Murray-t mindenképpen az elődöntőbe várom, számomra csak ők tartoznak a végső győzelemre esélyesek közé. Ha ott lenne Nadal is a megszokott formában, négy esélyesről beszélnék. E négyes nyert meg ugyanis 26-ot a legutóbbi 27 Grand Slam-torna közül, és ez az adat nagyon sokat mond. Ahogy látom, senkinek sem lesz kimondottan könnyű, Novak és Roger első öt riválisa sem naiv ellenfelek, de ha velük nem tudnak elbánni, akkor hiába utaztak Ausztráliába. Murray-nek lesz a legnehezebb, de ő már van annyira tapasztalt és erős, hogy sorban is legyőzze Del Potrót, Federert és Đokovićot.

Janko Tipsarević a volt világelső ausztrál Lleyton Hewittot kapta a rajtra, legmagasabban rangsorolt további ellenfelei pedig sorban Lukáš Lacko, Gligor Dimitrov és Nicolas Almagro lehetnek.

– Nagyon kemény a sorsolás. Jankónak az utóbbi időben gyakran szerencséje volt, néha túl korán estek ki, néha pedig lesérültek a nehéz ellenfelei, most azonban ellene állt össze a kép. Ha a fenti négyen túljut, nagy eredmény lesz.

Viktor Troicki elsőre a cseh Radek Štepaneket kapta ellenfeléül.

– Hűha! Kaphatott volna könnyebb ellenfelet is.

A nőknél Ana Ivanović Czink Melindával kezd, és Hantuchovával, majd Jankovićtyal folytathatja. Jelena első ellenfele a svéd Johanna Larsson, a második fordulóban selejtezős következik. Bojana Jovanovski azt a spanyol Torro-Flort kapta, akit hétfőn Hobartban legyőzött, majd a cseh Šafárovával találkozik. Babos Tímea a francia Kristina Mladenovićtyal kezd, azután pedig az amerikai Sloane Stephensszel találkozhat. Ha nem történik csoda, akkor az elődöntőben Azarenka–S. Williams és Sarapova–A. Radwanska lehet a párosítás, azzal, hogy Sarapova a 3. fordulóban Venus Williamsszel kerül szembe.

A női selejtezőben versenyben maradt Vesna Dolonc és Arn Gréta is, akiknek még egy győzelem kell a főtáblához. Dolonc ma a ranglistán 138. kanadai Stephanie Dubois-val, Arn pedig a listán 219. horvát Tereza Mrdežával mérkőzik.