2024. április 26., péntek

Ingyenes áram a legszegényebbeknek

Az energiaügyi minisztérium javaslata, hogy a szociálisan leginkább veszélyeztetett kategóriák minden hónapban ingyenesen kaphassanak 120 kilowattóra áramot egész év folyamán illetve 90 köbméter földgázt.

Az energiaügyi szempontból biztonságos helyzetű vevőről szóló határozati javaslat értelmében, amely a minisztérium honlapján elérhető, a védettséget a számlán szereplő kötelezettség közvetlen csökkentésével vagy névre szóló, szigorúan rendeltetésszerű garancialevél útján biztosítják, amelyet nem lehet eladni vagy elcserélni.

A meghatározott áram illetve földgázmennyiség ellenértékét az állam a költségvetésből biztosítja, annak azon részében, amelyből az egyéb szociális juttatásokat is fizetik.

Az energiaügyi szempontból biztonságos helyzetű vevő státusának elnyerésének előfeltételei, hogy a család valamely tagja szociális segélyt, gyermekpótlékot, ápolási segélyt kap, vagy pedig nyugdíjas, a legalacsonyabb kategóriájú nyugdíjjal.

A határozati javaslat értelmében ezt a státust a háztartások részére egy évre ítélik oda, de a határidő meghosszabbítható.

A minisztériumban elmondták, a javaslatot elküldték a többi tárcának és az Energiaügyi Ügynökségnek véleményezésre, ami után a kormány elé kerül elfogadásra.

Szerbiában az átlagos havi áramfogyasztás háztartásonként 500 kilowattóra.