2024. április 26., péntek

Maradnak az árak?

Hatályon kívül helyezték az alapvető élelmiszerek haszonkulcsát meghatározó rendeletet – Rasim Ljajić: az áram 10-12 százalékkal drágul meg

December 31-éig volt érvényben a szerbiai kormány rendelete, amely az alapvető élelmiszerekre kiróható haszonkulcsot legfeljebb tíz százalékban határozta meg. A kiskereskedéseket sújtó, vitatható hatást elért rendelet a lisztre, a cukorra, az étolajra, a különféle tőkehúsokra, a tejfélékre és a joghurtra vonatkozott.

A kereskedők ennek nyomán nem riogatnak áremelésekkel, ígéretük szerint nem változik a kenyér, a cukor, az étolaj ára – legalábbis egyelőre. S ha már ismét hallhatták hangjukat a médiában, akkor a kezdettől fogva hangoztatott véleményüket sem hallgatták el, miszerint az egy éven át hatályban lévő rendeletnek nem volt semmilyen jótékony hatása a vásárlókra, mert nem csökkentette érzékelhetően az árakat, viszont – mint erőszakos beavatkozás a kormány részéről a piaci törvényszerűségekbe – kifejezetten negatívan érintette a kereskedőket, különösképpen a kisebb boltok tulajdonosait, amelyekben az alapvető élelmiszerek jelentik a legfőbb árucikket.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter a Tanjugnak nyilatkozva kijelentette, hogy az állam, azaz a jelenlegi kormány a továbbiakban nem kívánja rendeletben meghatározni az árakat. Ez alól az eltökélt szándék alól egyedül a villanyáram, a gáz és bizonyos gyógyszerek képezhetnek kivételt. Az áramdrágításokról szóló híresztelésekre reagálva a kereskedelmi miniszter csütörtökön a Pink Televízióban azt mondta, hogy az elektromos energia ára várhatóan 10-12 százalékkal emelkedik, de négyszázezer hátrányos helyzetben lévő család olcsóbban juthat majd hozzá a nélkülözhetetlen energiahordozóhoz. Hozzátette: a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) 25 százalékos áremelést követelt, de mivel az országban csaknem egymillió ember él a szegénységi küszöb alatt, ezért nem engedélyezhettek ekkora drágítást, ám ha semmit sem emeltek volna a villanyáram árán, akkor viszont az EPS működése került volna veszélybe. Ugyanez érvényes a gázszolgáltató közvállalatra, a Srbijagasra is, ugyanis február elsejétől a gáz is megdrágul 10 százalékkal.

Nem lesz igazi „árstopp” a boltokban sem. A kereskedők remélhetőleg beváltják ígéretüket, hogy a közeljövőben nem emelik az alapvető élelmiszerek árát, ám más árucikkek esetén drágítás várható. A Tanjug értesülései szerint az új esztendőben némely édességet, gyümölcskészítményt, fagyasztott gyümölcsöt, pudingot, alkoholos italt és kozmetikai terméket is drágábban vásárolunk meg.