2024. április 26., péntek

Változások éve

Pásztor István: A választások után gyökeresen megváltozott a szerbiai politikai élet

A 2012-es év minden viszontagsága ellenére a Vajdasági Magyar Szövetség nem veszített jelentősebben sem a politikai erejéből, sem a befolyásából, ez pedig mindenféleképpen sikerként könyvelhető el – számolt be csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. Ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki az országban uralkodó állapottal szemben, ugyanis, mint megjegyezte: ennél jobbra vagyunk érdemesek. Reményei szerint ez változni fog, s ennek jelei is vannak, bár ez a folyamat nem lesz gyors lefolyású.

Pásztor István: Ellenzéki oldalon is képviselni tudjuk szavazóink érdekeit (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ezért is fontos, hogy a VMSZ minden politizálási szinten jelen van, és a vitatott kérdéseket feszegeti, hogy rá tudjon mutatni fontosságukra, valamint a maga erejével összhangban hozzájárul a dolgok előrehaladásában – mondta Pásztor.

A jövő évvel kapcsolatban nem lát esélyt előrehozott választások megtartásához köztársasági és tartományi szinten, azonban önkormányzati szinten néhány helyen megtörténhet, de csak abban az esetben, ha a választási csalások napirendre kerülnek. Szavai szerint a 2013-as évben nem számíthatunk nagy gazdasági előrehaladásra.

– Mindannyiunk érdeke, hogy a pártpolitikailag szervezett lopások és rablások megszűnjenek. Ekkor már sokkal gazdagabbak lennénk – érvelt Pásztor.

Kiemelte, hogy eltökélt szándékuk önmagukhoz hűek maradni, még annak ellenére is, hogy a párt elveinek betartása, álláspontjainak közlése nem nyeri el mindenki tetszését.

Pásztor István szavai szerint, pártpolitikai szinten a 2013-as év a felkészülések éve lesz, hiszen 2014-ben, amellett, hogy nemzeti tanácsi választásokat tartanak, ekkor kerül sor az első olyan magyarországi parlamenti választásokra, amelyen a vajdasági magyar emberek is részt vehetnek.

– Kiemelkedő eseményként várjuk a magyar és a szerb államfő közös főhajtását az ártatlan áldozatok előtt. Ez hét évtizedes várakozás beteljesülése, nemcsak pártpolitikai, hanem közösségi és civilizációs szempontból is fontos esemény lesz – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Értékelésében kiemelte, hogy a 2012-es év több szempontból is turbulens volt, olyan események történtek, amelyek gyökeresen megváltoztatták a szerbiai közéletet és politikát.

– Májusban megváltozott a szerbiai politikai élet, és soha nem lesz olyan, mint addig volt. Olyan változásokkal néztünk szembe, amelyekhez egyáltalán nem szoktunk hozzá az elmúlt húsz évben. Az elmúlt történetek ugyanakkor igazolták a VMSZ azon döntését, hogy a májusi választásokon önállóan induljon. Megérte kockáztatni, hiszen ahelyett, hogy valamely politikai erő szétrombolása esetén járulékos kárként eltűntünk volna a politikai életből, a VMSZ 16 év után először büszkélkedhet önálló frakcióval a Szerbiai Képviselőházban – húzta alá Pásztor.

Bár az elért mandátumokkal kapcsolatban a VMSZ elnöke elégedettségét fejezte ki, hangsúlyozta, hogy a párt továbbra is azt állítja, hogy a választásokon meglopták őket. Mint beszámolt, a feljelentéseket megtették, és jelenleg válaszokra várnak.

– Az eljárás nagyon lassú, pontosabban sehogy sem halad. Mivel napról napra Belgrád a korrupció és a szervezett bűnözés felszámolásáról beszél, elvárjuk, hogy sorra kerüljön az állami pénzek pártcélokra történt felhasználása, a kampánycsend alatti csomagosztás, a szavazatvásárlás, az állítólag egyszínű, de láthatóan több árnyalatú szavazólapok ügye is – mondta a VMSZ elnöke.

Szavai szerint több alkalommal találkozott Tomislav Nikolić szerb államfővel – akit korábban sokan a rossz megtestesítőjének tartottak –, akinek személyében egy nyílt és segítőkész államférfit ismerhetett meg. A szerb kormányról szólva megjegyezte, hogy bár érzelmileg sokféleképp lehetne jellemezni, valamint a munkájukkal sem elégedett a VMSZ – kiváltképp a 13 százalékos inflációval és a mintegy 30 százalékos munkanélküliséggel –, de el kell ismerni, hogy olyan dolgokhoz fogtak hozzá, amelyek éveken át tabutémának számítottak.

– Mindennek ellenére semmi sem indokolja, hogy a VMSZ köztársasági szinten felhagyjon a konstruktív ellenzéki politikájával. Ellenzéki oldalon is képviselni tudjuk szavazóink érdekeit – jelentette ki Pásztor.

Megjegyezte, hogy a VMSZ elégedetlen a szerb kormány Vajdasághoz való viszonyulásával kapcsolatban. Kiemelte, hogy aggodalomra ad okot, hogy a Vajdaság autonómiájával és alkotmányos jogaival elhangzott kijelentések nem fedik a valóságot.

– Tartományi szinten a VMSZ több mandátumra számított, de ennek ellenére a tartomány közéletében a VMSZ befolyása továbbra is jelentős maradt – mondta Pásztor. Szavai szerint az elmúlt fél évben a tartomány áldozata volt számos döntésnek, így az alkotmánybíróság ítéletének, a 2012 költségvetés-kiigazításnak, valamint az állami költségvetés rendszeréről szóló törvénymódosítás elutasításának is. Emellett fontosnak tartja a Vajdasági Fejlesztési Bank körüli botrány kivizsgálását és a történtek felgöngyölítését.

Pásztor elégedettségének adott hangot, hogy önkormányzati szinten a VMSZ 22 tartományi önkormányzatban képviselteti magát. Kiemelte, hogy erélyesen követelik a szabadkai szavazatok manipulálásának kivizsgálását, valamint, hogy egyetlen önkormányzatban sem kívánják megbontani a jelenlegi hatalmi struktúrákat.