2024. április 26., péntek

Jövőre elkészül a Kamenica 2

Tervek, elképzelések az egészségügyben

A tartományi kormány az utóbbi négy évben mintegy 12 milliárd dinárt fektetett az egészségügybe. Jelentős beruházások történtek, hiszen a tartomány 35 kórház alapítója. A támogatást folytatni szeretnék, ez azonban nem lesz könnyű feladat. Becsléseink szerint ugyanis ahhoz, hogy a kórházak a rendes kerékvágásba kerüljenek 7 milliárd dinárra lenne szükség, ami nem kis összeg – mondja prof. dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár, akit év vége lévén megkértünk, értékelje az elmúlt időszakot és vázolja, mi várható a következő esztendőben.

Újvidéki szülészet (Ótos András)

– Vajdaságban az egészségügy helyzete semmiben sem különbözik a szerbiaitól, nálunk se jobb, se rosszabb a helyzet, ugyanolyan gondokkal küzdünk. Számomra azonban biztató, hogy az egészségügyi minisztérium felismerte annak szükségét, hogy változtatnia kell az egészségügy iránti politikáján. Két égető probléma van, amely sürgős megoldást igényel, az egyik a káderhiány, a másik pedig az egészségügyi hálózat tervének hiánya.

– Mint ismeretes, folyamatban van az egészségvédelemről szóló törvény meghozatala, sajnos kidolgozásába nem sok beleszólásunk van. Azt szeretnénk, ha nagyobb önállósággal dolgozhatnánk, ha a tartományi egészségügyi titkárság szabad kezet kaphatna. Hogy miért van erre szükség? Mint említettem, 35 kórháznak vagyunk az alapítói, ebből eredően kötelességünknek tartjuk támogatni, segíteni ezeket az intézményeket. Ezért szeretnénk részt venni az egészségügyi hálózat, valamint a káderpolitika tervezésében is. Ezt kellene kieszközölni az egészségügyi minisztériumtól, meg azt, hogy bekapcsolódhassunk a problémák megoldásába. Szerintem ez kölcsönös érdek, hiszen hasznára válik a vajdasági kórházaknak, és a minisztériumnak is könnyebb dolga lenne.

– Az éjszakai ügyeletet a városi sürgősségi intézetbe helyeznék át, ami összhangban van az idevágó előírással, ehhez azonban bizonyos számú orvos felvételére van szükség. Ezáltal a kérdést tartósan meg lehetne oldani. Ahhoz, hogy a szolgálat zökkenőmentesen működhessen hét gyermekorvosi csoportra van szükség, ezért a város és a tartományi titkárság azzal a kérelemmel fordult a minisztériumhoz, hogy tegye lehetővé a szükséges számú káder alkalmazását. A készülő egészségvédelemről szóló törvény – függelékeit a képviselőház a közelmúltban elfogadta – lehetővé teszi, hogy a tartomány, figyelembe véve az egészségügyi intézmények szükségletét, döntsön bizonyos káderkérdésekről. Ez lényegesen megkönnyíti majd a helyzet rendezését.

 Vesna Kopitović(Ótos András)

– Valóban sok gondot okoz, hogy az újvidékiek kénytelenek a Vajdasági Klinikai Központban – amely mintegy kétmillió lakos egészségügyi ellátására létesült – elvégeztetni az olyan vizsgálatokat, amelyeket egyébként másodlagos szinten, azaz az általános kórházban is megtehetnének. Amíg nem születik más megoldás, addig a péterváradi Katonai Egészségügyi Központ általános kórházként fog működni, ahol a civil lakosságot is gyógykezelnék. Annál is inkább, mivel korszerűen felszerelt és megfelelő szakkáderekkel rendelkező létesítményről van szó. A tervek szerint az elképzelés már jövőre megvalósulhat.

– A legfontosabb beruházások közé tartozik Újvidéken a Vajdasági Klinikai Központ keretében működő szülészet felújítása, a Kamenica 2 befejezése, a fehértemplomi Budisav Babić tüdőgondozó, a mitrovicai kórház belgyógyászati osztályának, és számos vajdasági általános kórház bizonyos részlegeinek átépítése.

A Kamenica 2 az egyik legnagyobb horderejű beruházás, a tartományi kormány és a Nagyberuházási Alap 1 milliárd 220 millió dinárt fordít erre a célra, amely magába foglalja az új szárny, valamint a meglévő épületek bővítését mindhárom – a tüdőgondozó, kardiológiai, az onkológiai – intézet vonatkozásában. Ezáltal a kamenicai intézet olyan korszerű egészségügyi központtá válik, ahol a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a tüdőbetegségben szenvedők európai színvonalú gyógykezelésben részesülnek. A tervek szerint a következő év végéig befejeződik az építkezés, és sor kerül a beköltözésre is. Jelenleg a munkálatok 85 százaléka elkészült, most folyik a felszerelés beszerzése, valamint a szükséges káderek, mindenekelőtt az orvosok képzése. Ez utóbbiról tárgyalások folynak az egészségügyi minisztériummal és az Egészségbiztosítási Alappal.

– Tervben van a gyógyfürdők nyújtotta lehetőségek jobb kiaknázása, és szeretnénk bővíteni a gyógytevékenységet is. A vrdniki termálfürdő kiváló lehetőséget nyújt a szív- és a tüdőbetegek rehabilitációjára, tekintettel a környék természeti adottságaira, valamint a kamenicai intézet közelségére. Célunk, hogy minél több vajdasági beteget ide vonzzunk, itt épüljenek fel a betegségükből.

– Ami a betegek jogainak védelméről szóló készülő törvényt illeti, azt hiszem, hogy jó úton haladunk, és nagy reményt fűzök a jogszabályhoz. Meghozatala idejében történik, s nemcsak a betegeknek lesz a hasznára, hanem az egészségügyben dolgozóknak is. Véleményem szerint mi, orvosok is jobban dolgozhatunk, ha a betegek elégedettebbek lesznek. Célunk, hogy segítsük a betegeket a gyógyulás folyamatában, kiemelném azonban, hogy az egészségügyben dolgozók nagyobb megbecsülést érdemelnének.

– A szerbiai alkotmánybíróság döntése (megjelent a hivatalos lap 67/12 számában) értelmében a szociális védelemből eredő jogokat – a családok, az anyák, az önfenntartók külön jogai – kizárólag törvénnyel lehet szabályozni. Tekintettel arra, hogy e jogszabály meghozatala kizárólag a szerbiai képviselőház hatáskörébe tartozik, Vajdaság nem hozhat olyan kiegészítő jogszabályokat, amelyek nem vonatkoznak az egész ország területére. Tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését a tartomány leállította a pénzbeli segély kifizetését, az újszülöttek pénzbeli támogatását, a harmadik és negyedik gyermek után a napközis ellátás költségei egy részének fedezését.

Mivel a tartományi képviselőház, a kormány, valamint az egészségügyi titkárság még 2006-ban határozatot hozott Vajdaságban a népszaporulat serkentésére, hivatalos kérelemmel fordultunk az Alkotmánybírósághoz, hogy tegye lehetővé a pénzbeli támogatás kifizetését. Ha pozitív választ kapunk, folytatjuk a támogatás kifizetését, ha pedig ez nem valósul meg, a tartományi kormány és a titkárság más megoldáshoz folyamodik. Ugyanis olyan intézkedéscsomaggal rendelkezünk, amellyel a népszaporulatot szeretnénk serkenteni. Célunk a második és a harmadik gyermek vállalása. Eddig az egészségügyi titkárság 550 millió dinárt különített el erre a célra. Az ikrek például 400 000 dinárt kaptak, a hármasikreket pedig 600 000 dinárral ajándékoztuk meg, hiszen Vajdaság azon régiók közé tartozik, ahol az elsők között vezették be az efféle támogatást. Ezt a gyakorlatot nem szeretnénk megszakítani, de kénytelenek vagyunk tiszteletben tartani az Alkotmánybíróság döntését.