2024. április 26., péntek

Nem lesz több kikapcsolás a helyi közösségekben

Acsai István óbecsei tanácstag szerint az új szabályzatok betartásával rendszeresen fizethetik majd a rezsiköltségeket

Csaknem 140 nappal regnálásának megkezdése óta a közelmúltban sajtójátékoztatón értékelte Vuk Radojević polgármester az óbecsei önkormányzat első száz napi teljesítményét. Ennek során nem esett szó azokról a reszortokról, amelyekért koalíciós partnere, az Óbecséért civil szervezet a felelős, így Acsai Istvánt, a helyi közösségekkel, hitközségekkel és a nemzetek közötti viszonyokkal megbízott tanácstagot kértük meg arra, összegezze eddigi tevékenységét.

– A helyi közösségek tanácsainak – három óbecseinek és öt településinek – új alapszabályokat kellett kidolgozniuk, mert a régiek nem feleltek meg a törvényes elvárásoknak. Ez szerencsére nem került pénzbe, és jelentősen megkönnyíti a jövőben a helyi közösségek pénzellátását, ugyanis korábban ezeknek a szabályoknak a híján előfordult, hogy a helyi közösségek tartozásai miatt áram- vagy telefonkikapcsolásra került sor. Az új szabályzatokban lefektetett eljárások betartásával ilyen nem fordulhat elő többé, és várhatóan minden rezsiszámla időben ki lesz fizetve – jelentette ki Acsai.

A tanácstag kisebb felújításokról is beszámolt: Péterrévén folyamatban van a pravoszláv temető halottasházának a felújítása, erre Mileševón is sor kerül majd, Radičevićen pedig a piac felújítását szeretnék befejezni. Bácsföldváron az önkormányzat az év elején megvett egy, a piac mellett lévő házat, ennek a kapuját, kerítését kell megcsináltatni és a megvilágítását felújítani.

– A falvakban a legnagyobb gondot az utcai világítás, a vízellátás és az utak állapota jelenti, a lehetőségekhez képest igyekszünk ezeken javítani. Pecesoron rendbe hoztuk a buszmegállókat, jövőre pedig felújítjuk az iskolaudvaron a játszóteret és az egészségházat. A korai havazás közbeszólt, de tervezzük két péterrévei, egy bácsföldvári és két újfalusi utca zúzott kővel történő feltöltését. Ugyancsak Újfaluban, azaz a 3. helyi közösségben tavaszra az egészségház és az óvoda előtt kiszélesítjük a parkolóhelyet, hogy több jármű férjen el. Péterrévén szeretnénk mielőbb összekötni a két fehér vizes kutat, ez 35–40 millió dinárba kerül, de további 50–60 millió kellene a falu vízvezetékrendszerének a teljes cseréjére is – tette hozzá Acsai.

A hitközségeket illetően jelenleg folyik a pravoszláv templom felújítása, ebben is besegített az önkormányzat, de a református egyházat is támogatni fogják a templom felújításában.

A nemzetek közötti viszonyokról szólva Acsai elmondta: a közelmúltban az egyik óbecsei szórakozóhelynél történt verekedés miatti fokozott sajtóérdeklődés megalapozatlan volt, állítása szerint ugyanis az ott történt incidensnek nem volt nemzeti jellege.