2024. április 24., szerda
RÁFORDÍTÁSOK

Ember nélküli, mégsem embertelen

A robottechnológia, a mesterséges intelligencia elképesztő gyorsasággal fejlődik napjainkban. Fel sem tudjuk fogni, milyen változásokat generál majd az előttünk álló években. Nincs sok időnk, a folyamat gyors, ezért már most érdemes elgondolkodni arról, hogyan és mire fogjuk használni a mesterséges intelligenciát. Sajnos mindeközben azt is látni kell, hogy maga a társadalom, azon belül az egyének többsége nincs is kellőképpen felkészülve. Valójában napi szinten is azt tapasztaljuk, hogy talán az úgynevezett digitalizációra sem vagyunk még kollektíven érettek.

A valóság azonban az, hogy a mesterséges intelligencia csírái a gazdaság egészét átszövik ma már világszerte. A változások éppúgy megmutatkoznak a gyártóüzemekben, a közigazgatásban, a pénzügyek területén, de jelen vannak már a földhöz kötöttnek hitt mezőgazdaságban is. Itt, Vajdaságban is használnak már például drónokat a mezőgazdaságban. Évekkel ezelőtt megnyílt Szerbia első digitális farmja is. A kezdeti fennakadások, nehézségek ellenére a folyamat megállíthatatlannak tűnik. A műtrágya és a vegyszerek kijuttatásában, a parcellákon növekvő állományok feltérképezésére is drónokat használnak. A feltáruló lehetőségek azonban ennél jóval sokrétűbbek, sokoldalúbbak. Nem túlzás azt mondani, hogy a nem is olyan távoli jövőben az ember nélküli mezőgazdaság korszakába léphetünk.

Robotok a málnásban

A mezőgazdaságban mind nagyobb problémát jelent, hogy a monoton munkavégzésre nehéz embert találni. A gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok az emberi kézügyességgel, pontosabban még annál jobb képességekkel felvértezve, gyorsan és sérülésmentesen tudják betakarítani a termést. Az olyan érzékeny gyümölcsöket is gépekkel lehet majd a szüretelni, mint például a málna, szeder vagy az áfonya. A prototípus már létezik, a széles körű használatára pedig szakemberek véleménye szerint csupán pár évet kell várni. Mivel országunk világviszonylatban is a legnagyobb málnatermelők között van, az ágazat pedig a szedés időszakában jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, a jövőben erre is megoldást jelenthetnek a robotok. Érdekes lesz megfigyelni, hogy élünk-e majd a lehetőséggel, vagy pedig a folyamat oda vezet, hogy mások fognak megelőzni bennünket. A mesterséges intelligencián alapuló automatizáció számos munkafolyamatot fog megváltoztatni a mezőgazdaságban. Az úgynevezett agrorobotok használata alapjaiban változtathatja meg a mezőgazdaságról korábban megalkotott képünket. Az ágazatban egyre égetőbbé válik a munkaerőhiány. A megoldást a robotok jelenthetik. A munkaigényes szektorokban, mint például a kertészetek, gyümölcsösök, joggal számíthatunk a robotok gyors terjedésére. 

Gyors tempóban „fertőz”

A mesterséges intelligencia mára egész életünket behálózta. Ez alól pedig a jelek szerint tehát a mezőgazdaság sem jelenthet kivételt. Korunkban az agrárium terültén már számos olyan új megoldást alkalmaznak, amelyek pár évtizede teljesen elképzelhetetlenek lettek volna. A drónok egyáltalán nem számítanak nagy újdonságnak vidékünkön sem már. A kertekben, ültetvényeken, termőterületeken használatos különböző szenzorok is segítik a precíziós gazdálkodás irányában elkötelezett gazdálkodókat. Az ilyen megbízható technológiák fontos szerepet játszanak abban, hogy a növények fejlődését figyelemmel lehessen követni. Szükség esetén így optimális időben be tudnak avatkozni. Amikor vízre, tápanyagra, vagy növényvédő szerekre van szükség, a precíziós gazdálkodásban használatos rendszerekkel mindig a szükséges mennyiséget lehet kijuttatni. Az esetleges kórokozókról, kártevőkről is pontos képet kapnak a gazdák a precíziós gazdálkodás eszközeinek segítségével. A mesterséges intelligencia pedig, helyes alkalmazás esetén nem tud tévedni. Az ezen alapuló rendszer mindig képes naprakész információkat nyújtani a gazdálkodóknak arról, hogyan optimalizálják a hozamokat.

A mezőgazdaságban is gyors tempóban terjed tehát, hódít a mesterséges intelligencia. A monoton, sokszor nehéz és verejtékes munkát sok esetben nem kell már most sem emberekkel végeztetni. A jövőben pedig az emberi kéz helyett intelligens robotok gondozzák az ültetvényeket, leszüretelik a termést, előkészítik arra, hogy eljusson a fogyasztókhoz. Ez ma már nem utópia, hanem a valóság, a maga előnyeivel és hátrányaival. A jelenlegi trendek alapján valószínűsíthető, hogy az új technológia mintegy tíz éven belül világszerte elterjedhet, uralkodóvá válhat. Az ember nélküli mezőgazdaság képe ma már nem valamiféle tudományos fantasztikum, hanem konkrét példaként említhető helyeken, farmokon, telephelyeken már megvalósult. 

Az európai gazdatársadalom öregszik. Számos más foglalkozás vonzóbb a gazdálkodásnál. A jövőben azonban az ágazat ismét vonzóvá válhat. Ebben segíthet az intelligens gazdálkodás, amiben nagy előrehaladás történt az elmúlt években. Már most, számítógépről, okostelefonról, más hasonló eszközökről lehet a földet művelni, növényeket gondozni, állatokat ellátni. A jövő elkezdődött.

Nyitókép: portfolio.hu