2024. május 25., szombat

Nyomtatott szabadságjog

Egyre zavarosabbá váló világunkban jóformán már csak az a biztos, hogy semmi sem biztos. Egyik valósnak tűnő előrejelzés azonban arra utal, hogy a készpénz lassan, de teljesen kimegy divatból, a kártyás, mobiltelefonos applikációval végzett átutalás, a digitális pénz veszi át a helyét. A legfrissebb statisztikák szerint a legfejlettebb skandináv államokban teljesen eltűnőben van a készpénzes fizetési mód. A teljes pénzforgalomnak már csak mintegy 5 százaléka történik hagyományos módon. A legtöbb helyen már nem is lehet készpénzzel fizetni. A folyamat megállíthatatlannak látszik. A digitális fizetés, bizonyos kockázatai ellenére is messzemenően biztonságosabb, és sokkal olcsóbb. Korábbi becslések szerint a készpénz legyártása, tárolása és őrzése, a szállítása és egyéb járulékos költségek a GDP 0,5 százalékát is felemésztheti. A koronavírus-járvány csak felgyorsította a folyamatot, mivel a sokat fogdosott valós pénzeken a vírus is megragadhat. A pénztárca is új funkciót kaphat, de a jövőben valószínűleg egy aprócska csip helyettesít minden olyat, amit ma még esetleg a pénztárcánkban hordunk.

KÉNYELMES, DE...

Világszerte egyre többen fizetnek kártyával vagy mobiltelefon segítségével, a „kápés” fizetések aránya viszont csökken. Vannak azonban, akik óvatosságra intenek, és azt mondják, még nem érdemes igazán hangosan ünnepelni az elektronikus fizetési módszerek térnyerését, illetve a készpénz halálán búslakodni. A szép, új, készpénzmentes világnak ugyanis lehetnek árnyoldalai, számos előnye mellett, vagy ellenére. A rendszer ugyanis, mely a forgalmat regisztrálja, valójában így szinte mindent megtudhat rólunk. A cégek, kormányzati és nem kormányzati szervezetek számára láthatóvá válnak vásárlási, fogyasztási szokásaink. Vannak azonban olyan vélemények, melyek szerint aggodalomra adhat okot, ha a kormány kezeli a pénzünket, így pontosan tudja, hogyan és mire költjük el. Ez személyiségi jogi aggályokat vethet fel. Talán ez az oka annak, hogy a fejlettnek mondott vagy hitt skandinávok már majdnem teljesen áttértek, miközben Ausztriában azt fontolgatják, hogy alkotmányos védelmet kaphat a hagyományos bankjegy. Nagy-Britanniában sem tartják valószínűnek azt, hogy a készpénz gyorsan eltűnik.

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Megjelentek olyan jellegű félelmek, hogy a digitális fizetések bevezetésével korlátokat határozhatnak meg, kvótákat szabhatnak ki különféle ürügyekkel. Olyan álhírek is terjengnek, melyek szerint a jövőben a bolygó védelmére hivatkozva korlátozhatják, hogy egy-egy személy mennyi ruhát, húst, egyéb fogyasztási és használati eszközt vásárolhat, milyen szolgáltatásokat vehet igénybe. Ez már valóban aggályos lenne, hiszen kísértetiesen magán viselné egyfajta jegyrendszer ismérveit.

A BANKOK MÁR DOLGOZNAK

Bizonyos források szerint világszerte több mint 90 központi bank vesz részt különféle digitális pénzekkel kapcsolatos fejlesztésekben. Valójában egy ideje már a forgalomban lévő pénzmennyiség csak néhány százaléka létezik papír formájában, az összes többi egyfajta digitális jelként szerepel az országokban. Ezt hívjuk számlapénznek. Ha a bankszámlánkról átutalunk egy összeget, vagy kártyás fizetést hajtunk végre, akkor a pénz útja pontosan követhető. Ellenben a papírpénzek útja sokszor kifürkészhetetlen, hiszen bárhonnan bárhova elkerülhetnek. Ezért hivatkoznak sokan arra, hogy valójában csak a készpénznek köszönhetően maradhatunk szabadok ebben a már egyébként is túlzottan megfigyelt világban. A készpénz így valójában a „nyomtatott szabadság” jelzővel illethető.

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy a meglévő pénzügyi rendszer a végtelen mennyiségű hitelpénzzel fenntarthatatlan lesz, és kell majd valami más, ami felváltja. Valójában, akinek nincs illegálisan szerzett jövedelme, rendesen fizette az adókat és a járulékokat, nincs mitől tartania a lényegében valóban nagyon kényelmes és biztonságos digitális fizetési módoktól, sem a digitális pénztől. Ilyen szempontból nem véletlen, hogy a skandináv országok, különösen Norvégia és Dánia jár az élen. Ott ugyanis nagyon magas szintű az intézményekbe és az emberekbe vetett bizalom. A korrupció szintje alacsony, ezért terjedhet könnyen a digitalizáció. De mindenhol terjed, mert kidomborodnak az előnyei, és sokkal olcsóbb is. Ezért fogja várhatóan majdnem teljesen kiszorítani a készpénzt, ami egy idő után csak dísznek, a régi idők egyféle rekvizitumának marad meg. Hacsak, a sok válság és konfliktus nem vezet el oda, hogy értéktelenné válik a hagyományos és a digitális pénz is.

Nyitókép: Tanjug/Sava Radovanovic

Nyitókép: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC