2024. július 15., hétfő

Fenntarthatóbb és versenyképesebb termelést!

A mezőgazdasági titkárság hatszáznegyvenkettő sikeres pályázóval ír alá szerződést

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság a növénytermesztés fejlesztését három kiírás által támogatja. Az első pályázat a jégelhárító rendszerek, gyümölcs, szőlő és komló termesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére vonatkozik. Erre a célra 65 millió dinárt különítettek el. A tartományi titkárság az idén is támogatja a fóliasátras termelőket, akik a termeléshez szükséges eszközök beszerzésére pályázhattak. Erre a célra 23 millió dinárt irányoztak elő. A harmadik pályázat a zöldségtermesztéshez, a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges mindenféle kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozik. A tartományi titkárság erre a célra 303 millió dinárt különített el.

A tartományi képviselőházban tegnap a támogatási szerződéseket Aleksandar Panovski mezőgazdasági tartományi titkársegéd nyújtotta át a sikeres pályázóknak. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy nagy érdeklődés övezte a tartományi titkárság pályázatait. Reményének adott hangot, hogy az odaítélt eszközökkel a gazdáknak sikerül fejleszteni a termelésüket.

Tóth Zoltán, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, a tartományi titkárság csütörtökön és pénteken 642 termelővel ír alá szerződést. A három pályázat keretösszege összesen 392 millió dinár. Ez az egyik legjelentősebb pályázati vonala a tartományi titkárságnak. A gyümölcs, szőlő és komló termesztése során használt berendezések és eszközök beszerzésére vonatkozó kiírásnál legfeljebb 4,1 millió dinárra lehetett pályázni. A kiírás a gyümölcsültetvények létesítését, illetve telepítését is magába foglalta. A fóliasátras termesztéshez szükséges eszközöknek a beszerzésére legfeljebb 2 millió dinárt igényelhettek a kérelmezők. A zöldségtermesztés és növénytermesztés során használatos kapcsolható eszközök beszerzésére pedig legfeljebb 880 ezer dinárt. A nyertes pályázók befektetéseit 60 százalékban térítette meg a titkárság, a 40 évnél fiatalabb gazdák esetében pedig 70 százalékkal is. A pályázatok alapvető célja a családi gazdaságok fejlesztése, a berendezések és eszközök ellátottságának a serkentése. Mindez a fenntarthatóbb, versenyképesebb gazdálkodás érdekében – fejtette ki Tóth Zoltán.

A péterrévei Faragó Enikő is a sikeres pályázók között van. Mint mondta, másfél hektáron termesztenek mogyorót.

 

Faragó Enikő (Fotó: Dancsó Áron)

Faragó Enikő (Fotó: Dancsó Áron)

– Az idén egy atomizőrre pályáztunk, amelyet szerencsésen megnyertünk. A permetezőgép nagymértékben megkönnyíti a munkánkat. Nagyjából 150 ezer dináros támogatásban részesültünk, a permetezőgépnek az értéke 250 ezer dinár. Amíg fiatal volt az ültetvényünk, a másfél hektáron egy kisebb méretű permetezővel is elég volt permetezni. A harmadik vegetációban viszont az ültetvény már akkora, hogy nélkülözhetetlen a komolyabb növényvédelem. Mindenképpen sokat jelent ez a támogatás – fogalmazott Faragó Enikő.

Nyitókép: Tóth Zoltán és Aleksandar Panovski (A tartományi kormány felvétele)