2024. július 18., csütörtök

Az infláció megszelídítése

Kedvező növekedési előrejelzések a hazai gazdaságot illetően

Szerbia gazdasága 2024-ben 3,5 százalékkal bővül, 2025-ben pedig 4 százalékra gyorsul növekedése – szól az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) májusi prognózisa, melyet tegnap mutattak be Jerevánban, az EBRD éves ülésezése és üzleti fóruma keretében.

A jelentés szerint az év első két hónapjának mutatói alapján Szerbia gazdasági tevékenysége gyorsul, az ipari termelés, a kiskereskedelem és a turizmus adatai erőteljes növekedést jeleznek. Az infláció az idei év végére a Szerb Nemzeti Bank megszorító monetáris politikájának köszönhetően a jegybank terveivel összhangban csökken.

A nyugat-balkáni régióban a tavalyi 2,5 százalékos gazdasági növekedés után az idén 3,3 százalékos bővülés valószínű, jövőre pedig 3,7 százalékos emelkedés várható. A jelentés, melynek Az infláció megszelídítése címet adták, arra az elvárásra épül, hogy a globális geopolitikai feszültségek ellenére az EBRD-régió gazdasági növekedése az idén eléri a 3 százalékot, az infláció pedig 6,3 százalékosra lassul. A bank az EBRD-régióra vonatkozóan 0,2 százalékkal lefelé módosította a 2023 szeptemberében 2024-re kiadott előrejelzését. Az inflációs nyomás az elmúlt évhez képest – melyet a magas energiaárak miatt a gazdaság lassulása jellemzett – most valamivel gyöngébb, olvasható a jelentésben.