2024. július 24., szerda

Kávézzunk, vállalkozzunk!

Újvidéken is megszervezte a vállalkozó nők találkozóját a Szerbiai Gazdasági Kamara

A vállalkozó nőket közvetlen pályázati kiírással több mint 50 millió dinárral támogatta a tartományi gazdasági titkárság az elmúlt három évben, összesen pedig csaknem 120 millió dináros támogatásban részesültek a vajdasági cégeket vezető nők és női vállalkozók a titkárság különböző pályázatain – mutatott rá Nenad Ivanišević illetékes titkár azon a találkozón, amelyre az Újvidéken és környékén tevékenykedő nőket várták déli kávézásra a szervezők. A találkozót a Selyemgyár Művelődési Állomáson szervezte meg a Szerbiai Gazdasági Kamara. Itt tartották meg ugyanis egyikét annak a 10 találkozónak, amelyeket a nők által vezetett vállalatok és cégek fejlesztése céljával szervez az országos kamara. 

A tartományi gazdasági titkárság támogatásáról Nenad Ivanišević titkár biztosította a vajdasági vállalkozó nőket (Ótos András felvétele)

A tartományi gazdasági titkárság támogatásáról Nenad Ivanišević titkár biztosította a vajdasági vállalkozó nőket (Ótos András felvétele)

A Kávézás a vállalkozó nőkkel elnevezésű találkozót az eddig már megszervezték Smederevska Palankán és Gornji Milanovacon, Újvidéket követően pedig Kruševacon is megtartják – ismertette a Karaván elnevezésű kezdeményezést Branislava Simanić, a Szerbiai Gazdasági Kamara vállalkozásokkal megbízott szakosztályának igazgatója. Nyilatkozatában kiemelte: hatalmas az érdeklődés a találkozók iránt, így az első 10 város után minden olyan településre igyekeznek ellátogatni, ahol erre igény mutatkozik. 

Branislava Simanić (Fotó: Ótos András)

Branislava Simanić (Fotó: Ótos András)

– Az eddigiekben még soha nem tapasztalhattak a vállalkozó nők akkora támogatást, amekkorával jelenleg mögéjük áll mind az állam, mind a gazdasági kamara. A törekvést igazolja az az országos adat is, hogy ma már a szerbiai vállalkozások harmada nők tulajdonában van. Ilyen tekintetben tehát országunk összhangban van az Európai Unió területén jegyzett arányokkal. Erre büszkék vagyunk, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy mennyi munkát és odaadást követelt az, hogy ilyen szintre emeljük a vállalkozó nők arányát. A gazdasági kamara számos tevékenységgel járult hozzá ehhez: a mai találkozó is egy példája a törekvéseinknek. A terepet járva szeretnénk ugyanis megismerni a vállalkozó nők problémáit, gondjait és javaslatait arra vonatkozóan, hogy miben segíthetjük a tevékenységeiket. Ilyenkor rendszerint előadókat is hívunk annak érdekében, hogy a női vállalkozók szélesíthessék vállalatvezetési ismereteiket, és jó példákkal térjenek haza a közös kávézásról – ismertette a találkozók lényegét a kamara illetékes igazgatója. 

Újvidéken a vállalkozó nőkkel együtt kávézott a Bazar női magazin főszerkesztője is. Suzana Perić divattervező ugyanis már 25 éve áll a saját vállalkozása élén.   

Suzana Perić (Fotó: Ótos András)

Suzana Perić (Fotó: Ótos András)

– Amikor megindítottam a vállalkozásomat, közel sem volt annyi lehetőségük a nőknek, mint ma. Tanácsokból és támogatásokból is kevés akadt. A köztudatban sem terjedt még el annak a jelentősége, hogy a nők is lehetnek sikeres vállalkozók amellett, hogy anyaként és nőként is megállják a helyüket. Vállalkozó nőként ugyanis nem szabad férfivá válnunk: meg kell maradnunk nőnek, és így kell sikerre törekednünk. Ezt segítik a mai találkozóhoz hasonló összejövetelek, amelyeken elsősorban tudatosodik bennünk annak a jelentősége, amit eddig elértünk. Másrészről viszont az előadók olyan lehetőségekre világítanak rá, amelyekkel a vállalkozás alapításában gondolkodó nők is elindulhatnak az elképzelt útjukon. Itt nemcsak a terveik kidolgozásához kapnak segítséget, de az anyagi támogatások lehetőségeiről is tudomást szerezhetnek – mutatott rá a találkozók jelentőségére az elismert divattervező.

A vállalkozó nőket elsősorban a vállalatvezetési stratégiák, a befektetések támogatottsága és a  megmutatkozási lehetőségek érdekelték. Utóbbit már korábban is biztosította a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság számukra: közbenjárásukkal a termékeiket bemutathatták már olyan jeles kiállításokon is mint a Dubai Expo. A régió egyik legjelentősebb kiállításán, az Újvidéki Vásáron megrendezett mezőgazdasági kiállításon pedig az előző évekhez hasonlóan az idén is annyi helyet és időt kapnak a vajdasági vállalkozó nők csoportosulásai, amennyit szeretnének – ígérte az üzleti kávézás közben Ivanišević.

Nyitókép: A vállalkozó nőket a tartományi gazdasági titkárság és a Szerbiai Gazdasági Kamara is támogatja (Fotó: Ótos András)