2024. április 22., hétfő

Mezőgazdasági kérdésekről Muzslyán

Közel húsz helyszínen tart a következő egy hónapban lakossági fórumot a VMSZ

Mezőgazdasági aktualitásokról valamint a várható tartományi és a köztársasági szintű pályázatokról indítottak tájékoztató beszélgetéssorozatot a VMSZ mezőgazdasággal megbízott tisztségviselői. Az első lakossági fórum helyszíne kedden este Muzslya volt. Március végéig húsz magyarlakta településen tartanak ilyen összejöveteleket. 

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes tájékoztatta a helybeli és a környékbeli gazdákat arról, hogy milyen támogatásokra számíthatnak az idén. A beszélgetésen a mezőgazdasági termelők, kertészek, jószágtenyésztők és méhészek vettek részt.

– Az a célunk, hogy a magyarlakta települések mezőgazdasági termelőit tájékoztassuk azokról az ágazatot érintő aktualitásokról, pályázati lehetőségekről, amiben érintettek lehetnek, és amire számíthatnak a 2024. évben. Örülünk annak, hogy nagy számban megjelentek a termelők, és érdeklődést mutatnak az efféle összejövetelek iránt. Ezért is járjuk a terepet. A terveink szerint közel húsz helyszínen fogunk a következő egy hónapban megjelenni és információkat átadni a termelőknek – mondta Ótott Róbert titkárhelyettes.

A pályázásban a muzslyai gazdálkodóknak sokat jelent Horváth Éva falugazdász segítsége, aki heti három nap (hétfőn, szerdán és pénteken) áll az érdeklődők rendelkezésére. A többi napokon pedig Magyarittabén dolgozik.

– Ilyentájt, az év elején a termelők a gazdaságok felújításában kérnek segítséget. Azért keresnek fel, hogy elkészítsük az idei évi vetéstervet a gazdaságban, hogy ellenőrizzük az adatok pontosságát, és igényeljük a területalapú támogatást. Az idei év újdonsága, hogy az üzemanyagvásárlást igazoló számlák benyújátsát követően az állam majd visszatérít ötven dinárt literenként – mondja a falugazdász. 

A következő napokban Tordán, Szentmihályon és Magyarcsernyén is tartanak hasonló lakossági fórumot.

Nyitókép: Ótott Róbert tájékoztatja a gazdálkodókat, milyen pályázati lehetőségekre számíthatnak az idén (Kecskés István felvétele)