2024. április 23., kedd

Szerbiai települések a jövő városai között

Nemzetközi rangsorolás szerint beruházásra érdemes Szabadka és Nagybecskerek is

Kiváló helyezést ért el több szerbiai város a Financial Times (FT) nemzetközi gazdasági és pénzügyi napilap idei rangsorában, amely a jövő európai városait és régióit sorakoztatja fel. Belgrád az előkelő hetedik helyre került, Leskovac pedig az elsőre a beruházók számára legvonzóbb kisvárosok között. Magasan rangsorolták Kragujevacot, Šimanovcit, Nagybecskereket és Szabadkát is.

„2021 óta a szerb kormány prioritásai közé tartozik a beruházási légkör javítása és a  közvetlen beruházások bevonzása, aminek eredményeképpen Szerbia világviszonylatban vezető beruházási helyszínné vált” – írta a londoni székhelyű tekintélyes szaklap. Indoklásában azt is megállapította, hogy az utóbbi évtizedben Szerbiába 34 milliárd euró közvetlen külföldi beruházás áramlott be. A cégek felismerték, hogy tehetséges, szakképzett munkaerő áll rendelkezésre, az operatív költségek versenyképesek, a kormány részéről pedig erős támogatásra lehet számítani. A lap kiemelte a Microsoft, az NCR, az IBM, a Rivian és a Luxoft jelenlétét a szerbiai piacon. Elismeréssel szólt az e-uprava rendszer szolgáltatásairól, a folyamatos infrastrukturális beruházásokról, köztük kiemelt helyen a Belgrád–Budapest gyorsvasút építéséről, valamint a törvényeknek az európai szabványokkal való sikeres összehangolásáról is. Leszögezte, Szerbia a Kelet és a Nyugat útkereszteződésében terül el, ami ideális mindazoknak a cégeknek, melyek mindkét piacon érvényesülni szeretnének.

Belgrád gazdag kulturális világa, a magas életszínvonal és az oktatási lehetőségek sokszínűsége folytán került a hetedik helyre az emberi erőforrás és életstílus kategóriában, a költséghatékonyság szempontjából kilencedik, az üzteli légkör szerint nyolcadik. Leskovac a költséghatékonyság tekintetében érdemelte ki a legkedvezőbb európai mikrováros elnevezést, Kragujevac pedig ugyanezért és fejlett ipari infrastruktúrájának köszönhetően lett nyolcadik a közepes méretű városok között. A helyi önkormányzatok kategóriájában a szerémségi Šimanovci (Pecsince, Pećinci község) a költséghatékonyság alapján a negyedik, Nagybecskerek a mikrovárosok rangsorában az ötödik, Szabadka a pedig a hatodik, mert kedvezményeket és szakképzett munkaerőt biztosítanak a beruházóknak.

Szabadka az idén először került a jövő városainak az FT által összeállított listájára, aminek kapcsán Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja a Tanjugnak úgy nyilatkozott, hogy ez számukra nagy elismerés és arra ösztönzi a város illetékeseit, hogy tovább javítsák a beruházási körülményeket. Kiemelte, Szabadka előnyei közé tartozik az Európai Unió határának közelsége, a 10-es közúti folyosóra való támaszkodás, a rajta keresztülhaladó, épülő gyorsvasút, valamint a gyors és korszerű ügyintézés. Mint mondta, különösen büszkék a kisbajmoki ipari övezetre, területén a szabad övezettel, melyben több mint 6500 személyt foglalkoztató 11 cég kapott helyet. Azt szeretnék, hogy a hazai és külföldi beruházók a továbbiakban is jó beruházási helyszínként ismerjék fel a várost.

Dejan Ružić, a kragujevaci városvezetés fejlesztési és beruházási ügyekben illetékes tagja egyebek között azt emelte ki, hogy az önkormányzat nemcsak a beruházókkal működik együtt kitűnően, hanem a helybeli egyetemmel is, amely állítása szerint a Balkán legjobb felsőoktatási intézményei közé tartozik. A legvonzóbb kisvárosnak kikiáltott Leskovac polgármestere, Goran Cvetanović pedig elmondta, 2020-ban egyszer már szerepeltek az FT listáján, akkor a második helyen, ugyanis a hazai és a külföldi beruházók egyránt nagyra értékelik a városvezetők korrekt viszonyulását és az építési engedélyek meg más dokumentumok gyors kiadását.

Mihailo Vesović, a Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzési szektorának igazgatója a szerbiai településeknek szóló elismerések kapcsán azt mondta, a befektetőket mindenkor az érdekli legjobban, hogy mekkora ráfordítást igényel tervük megvalósítása, hogyan viszonyul hozzájuk a helyi és az állami vezetőség, valamint, hogy mennyi időt és pénzt sikerül megtakarítaniuk bizonyos cél eléréséig. A rangsorolás alapján az idén az látszik, mondta, hogy már nemcsak Belgrád, valamint Újvidék és más vajdasági helyszínek vonzzák a tőkét, hanem Szerbiának azon részei is, melyek korábban lemaradtak a gazdasági fejlődésben. 

Nyitókép: Szabadka a kedvezmények és a szakképzett munkaerő tekintetében érdemelte ki a hatodik helyet (Molnár Edvárd felvétele)