2024. február 25., vasárnap

Őrizzék meg és ellenőrizzék a gázolajszámlát!

A vetőmag-beszerzési támogatás részletei még nem ismeretesek

A mezőgazdasági minisztérium tegnap arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy a területalapú támogatás és a gázolaj jövedéki adója visszatérítésének igénylése a fémzárolt (certifikált), minőségi vetőmag beszerzéséhez szükséges szubvenció kérelmezésétől függetlenül zajlik. 

Az agrártárca honlapján megjelent információ szerint a hektáronkénti támogatás igénylése előtt a gazdáknak az e-Agrar rendszerben rendezniük kell a parcellák területére és a termesztett növényekre vonatkozó adatokat, valamint el kell végezniük az agrárgazdaság újrabejegyzését. Ehhez nincs szükség pénztári számlákra. Az e-Agrar portálon folyamatban van az üzemanyag jövedéki adójának visszaigénylése is, amihez viszont elengedhetetlen a töltőállomáson kapott számla. Ellenőrizni kell, hogy a számlán rajta vannak-e a szükséges adatok, tehát az agrárgazdaság regisztrációs száma (BPG), a gazda személyi száma (JMBG), jogi személyek esetében pedig az adóazonosító jel (PIB).

A minisztérium közölte: a vetőmag-beszerzési támogatással kapcsolatban minden szükséges információt idejében közzétesznek majd a szaktárca (www.minpolj.gov.rs) és az Agrárkifizetési Igazgatóság honlapján (www.uap.gov.rs), valamint a Facebookon és az Instagramon. 

Nyitókép: Kecskés István felvétele