2024. június 22., szombat

Szerbia is aggódhat a német gazdaság miatt

Európa legnagyobb gazdasága tavaly visszaesést jegyzett. Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 utolsó negyedében 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Szakértők és elemzők becslése szerint a német gazdaság továbbra is recesszióban marad. 

Veljko M. Miljušković közgazdász és egyetemi tanár a Blic Biznisnek nyilatkozva elmondta,  Németország Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere, így Szerbia mindenképpen megérzi a német gazdaság visszaesését.

– A két ország gazdasági együttműködése szoros. Ha a német gazdaság recesszióba süllyed, megcsappan a kereslet a szerbiai termékek iránt, ezáltal pedig csökken az export és a gazdasági növekedés. Ezenkívül a német cégek sokat ruháznak be Szerbiába, új munkahelyeket nyitnak, amivel hozzájárulnak az ország gazdasági növekedéséhez. Amennyiben Németországban kedvezőtlenebbre fordulna a helyzet, fennáll annak a veszélye, hogy megszűnnek a német beruházások. Európa legnagyobb gazdaságának visszaesése hatással lehet a globális pénzügyi piacra, beleértve a nemzetközi beruházásokat Szerbiában. Ha a globális piacon bizonytalanná válik a helyzet, az mindenképpen hatással lesz Szerbiára is. A német recessziót a hazai idegenforgalom is megérezheti, hiszen ilyenkor a német turisták kevesebbet utaznak – fejtette ki Miljušković.

Rámutatott arra, hogy Németország költségvetési válsága az Európai Unió teljes gazdasági növekedését is visszatarthatja, s ez Szerbia számára is kedvezőtlen hír.

A szakértő kiemelte, a német gazdaság további romlását főképp a szerbiai export és a szolgáltatási szektor sínylené meg, ide tartozik az autóipar, a fémipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az építőipar és a turizmus.

Nyitókép: A frankfurti pénzügyi központ (Fotó: Beta/AP)