2024. február 28., szerda

Az öntözés kiterjesztése a legfontosabb célok között

A mezőgazdasági minisztérium első stratégiai célja a termőterületek minél nagyobb arányú öntözése. Az a terv, hogy a következő négy évben több mint százezer hektáron telepítsenek öntözőrendszereket. A szaktárca eddig 130 millió eurót fordított öntözési célokra – jelentette ki Jelena Tanasković szakminiszter.

„Második stratégiai célunk az erdősítés. Gondbaejtő az egyre nagyobb méreteket öltő, tervszerűtlen erdőirtás. Igaz, 2012-ben 2,2 millió hektár erdőnk volt, ma viszont 3,5 millió hektárt borítanak fák, de ez még mindig nem elegendő” – mondta Jelena Tanasković Kopaonikon, a Look up 2 elnevezésű energetikai és ökológiai konferencián, melyet a Szerbiai Gazdasági Kamara szervezett. 

Harmadik legfontosabb célként a zöld átmenetet, negyedikként pedig a szennyvíztisztító berendezések felszerelését nevezte meg, hozzátéve, hogy pillanatnyilag 30 víztisztítót építenek az országban, és 600 kilométeren épül szennyvízelvezető hálózat. Az ötödik stratégiai cél új szabályzatok elfogadása, ill. az uniós előírásokkal való összehangolása, a hatodik az organikus termelés folyamatos fejlesztése, mellyel most 700 agrárgazdaság foglalkozik, a hetedik pedig a növényvédő szerek fenntartható használatának kialakítása. „Az idén 113 szert tiltottunk be, szigorúan odafigyelünk a növényvédelemre, és ilyen irányba igyekszünk terelni a termelőket is” – mondta Tanasković.