2024. július 18., csütörtök

Egy számjegyűre csökkent az infláció

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) várakozásainak megfelelően októberben már csak 8,5 százalékos volt az infláció – közölte a jegybank a Köztársasági Statisztikai Intézet adataira hivatkozva. Ehhez legnagyobb mértékben az élelmiszerárak emelkedésének lassulása járult hozzá.

A havi infláció októberben 0,3 százalékos volt, hasonlóan, mint az előző két hónapban. A friss zöldségek ára a múlt hónapban 3,3 százalékkal csökkent, és ezzel együtt a július–októberi időszak árcsökkenése ennél az árucsoportnál összesítve több mint 20 százalékos volt. A feldolgozott élelmiszerek a múlt hónapban ugyanolyan ütemben, 0,2 százalékkal drágultak, mint a harmadik negyedév folyamán, ami az alapvető élelmiszerek árának stabilizálódására utal. Az energiahordozók drágulásának havi dinamikája októberben az előző két hónaphoz képest jelentősen lassult, mivel a kőolajszármazékok csak 0,2 százalékkal drágultak. Az energensek árának évközi emelkedése 7,4 százalékra lassult.

Az NBS új előrejelzése szerint 2023 végén az évközi infláció 8 százalékos lesz, 2024 derekára pedig visszatér a célként kitűzött határértékek közé. 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele