2024. június 14., péntek

Mali: A válság ellenére is történelmi minimumon a munkanélküliség

Szerbiában a munkanélküliség a válság ellenére is 8,9 százalékot tesz ki, ami történelmi minimumot jelent – szögezte le Siniša Mali pénzügyminiszter a Maryam Khosharay-al, a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) alelnökével folytatott megbeszélését követően, írja az N1 hírportál.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a régióban Szerbia egyértelműen az élen áll, ami a külföldi beruházások számát illeti.

Khosharay és Mali egyebek mellett a Szerbiában és a világban uralkodó gazdasági helyzetről és a kezességvállalási program megvalósításáról is egyeztettek, amely a kis- és középvállalkozások számára van biztosítva. Mali kiemelte, hogy a közös projektek fontos jelzések, amelyek által fejlődni lehet és ezeket az aktvitásokat a jövőben is folytatni kell.

Khosharay hangsúlyozta, hogy a társaság szándéka, hogy a szerbiai vállalatok támogatása, valamint a gazdaság megerősítése is. Szavai szerint ezáltal sikeres vállalkozások és sikertörténetek alakulhatnak ki.

A kezességvállalási program, amit tegnap a nyilvánosság előtt is bemutattak, a mikro-, a kis- és a középvállalkozások számára lesz biztosítva, külön kiemelve a mezőgazdaságot, a kevésbé fejlett régiókat, a fenntartható fejlődést, a kezdő vállalkozásokat és azokat a cégeket, amelyeket nők vezetnek.

A vállalatok számára a hitelek a forgóeszközök és a beruházásokra lesznek hozzáférhetőek hat hónap és tíz év közötti időintervallumban.

A projektre a DFC 400 millió amerikai dollárt biztosított.

Nyitókép: Ministarstvo finansija/Tanjug