2024. április 27., szombat
VB-HÍREK

„Az eddigi legjobb világbajnokság”

A FIFA elnökéhez, Gianni Infantinóhoz hasonlóan minden idők legjobb labdarúgó-világbajnokságának nevezte a vasárnap zárult katari tornát Hasszan al-Tavadi, a szervezőbizottság főtitkára: „Tanultunk Oroszországtól, Dél-Afrikától, Brazíliától és Németországtól. Ez volt a futballtörténelem legjobbja.” Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyik korábbi vb-t sem másolták, már csak azért sem, mert a tornát egyedülálló módon télen rendezték. Szerinte a vb „összetéveszthetetlen” volt, amelyet „soha nem lehet majd összehasonlítani más vb-kel”. Al-Tavadi arról a benyomásról nem beszélt, hogy az országban jóval kevésbé volt vb-hangulat, mint a korábbi tornákon, szerinte szurkolói szempontból is „fenomenálisra” sikerült a viadal. Példaként azt az eufóriát említette, amely a meglepetésre négy közé jutott Marokkót övezte: „Az egész arab világ felsorakozott Marokkó mögött, és velünk ünnepelt.” Ahogy mondta, a fő céljukat elérték: „Lehetőséget kaptunk arra, hogy vendégül lássuk a világ különböző részeiről érkező embereket, akik megismerhettek és megítélhettek bennünket. Ahogy korábban, most is vannak különbözőségek, de a szenvedély közös.”

Három argentin az álomcsapatban

A friss világbajnok argentin válogatottból három játékost választott be álomcsapatába a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS. A finálé után közzétett listán a világbajnokság legjobb kapusa címet kiérdemlő Emiliano Martínez mellett a torna legjobb futballistája, Lionel Messi és csatártársa, Julian Álvarez kapott helyet. A nemzetközi szervezet válogatottjába további három francia, három marokkói és két horvát futballista került még be. Az IFFHS álomcsapata, kapus: Emiliano Martínez (Argentína). Védők: Asraf Hakimi (Marokkó), Romain Szaissz (Marokkó), Joško Gvardiol (Horvátország), Theo Hernandez (Franciaország). Középpályások: Szofjan Amrabat (Marokkó), Luka Modrić (Horvátország), Antoine Griezmann (Franciaország). Támadók: Lionel Messi (Argentína), Julian Álvarez (Argentína), Kylian Mbappé (Franciaország).

Milliók ünnepeltek Buenos Airesben

Milliók ünnepeltek az utcákon Buenos Airesben és Argentína nagyvárosaiban. A szurkolók, akik éttermekben, bárokban, más vendéglátóipari helyeken nézték a finálét, már a félidőben, 2:0-s argentin vezetésnél elkezdtek ünnepelni. Az igazi fieszta azonban akkor vette kezdetét, amikor a hosszabbításban 3:3-ra végződött találkozót az Albicelestének nevezett nemzeti együttes megnyerte a büntetőkkel. A fővárosban az emberek az utcákra, terekre tódultak, megállt a közlekedés, az üzletek bezártak. A szurkolók, akik szinte mindannyian a válogatott világoskék-fehér csíkos mezét viselték, hatalmas dudakoncertbe kezdtek, beugráltak a szökőkutakba. Az időeltolódás miatt Argentínában a döntő délben kezdődött. A közterek megteltek, de az emberek folyamatosan érkeztek, hogy bekapcsolódjanak az óriási partiba. Mindenhol Messi és Maradona arcképét mutatták fel a drukkerek különböző zászlókon és drapériákon. A gazdasági válság sújtotta dél-amerikai ország, amely története harmadik világbajnoki címét szerezte, már egy hónapja vb-lázban égett, de az érzelmek igazán akkor hágtak a tetőfokra, amikor Argentína 3:0-ra legyőzte Horvátországot az elődöntőben. Alberto Fernández államfő babonából távol tartotta magát a nyilvános szurkolástól, és otthonában nézte a döntőt. Ennek oka, hogy amikor az argentinok az 1990-es olaszországi vb-n címvédőként kikaptak 1:0-ra Kameruntól, Carlos Menem akkori elnök a helyszínen nézte a meccset. Azóta az ország mindenkori vezetője tartózkodik ettől, nehogy balszerencsét hozzon a csapatra.

Megható köszöntő Messi feleségétől

Lionel Messi felesége, Antonella Roccuzzo megható szavakkal köszöntötte férjét. „Világbajnok… Egyáltalán nem tudom, hogy kezdjem… Hatalmas büszkeség veled örülni. Köszönjük, hogy megmutattad, soha nem szabad feladni, és a végéig küzdeni kell. Világbajnok vagy, tudjuk, hogy évekig mennyit szenvedtél ezért, és mennyire akartad!!! Hajrá, Argentína!” A 34 éves Antonela a döntő után, a Luszail Stadion gyepszőnyegéről is posztolt néhány fényképet, amelyeken együtt ünnepelnek a férjével és három gyermekükkel, Thiagóval, Mateóval és Ciróval, és a képeken látható a vb-trófea is. Messi feleségének több mint 24 millió követője van a közösségi médiában.

Messi a feleségével és három gyermekükkel a díjkiosztó után

Messi a feleségével és három gyermekükkel a díjkiosztó után

Megoszló vélemények a palástról

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád al-Száni, Katar emírje a vasárnapi döntőt követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát. A volt angol, valamint argentin válogatott labdarúgók, Gary Lineker és Pablo Zabaleta a BBC szakértőiként értetlenül állnak a dolog előtt. Lineker szerint elrontottak egy „varázslatos pillanatot”, és „szégyennek” nevezte, hogy Messi argentin mezét eltakarták egy ilyen fontos pillanatban. Ezzel egyetértett Zabaleta is: „Ezt meg miért? Nincs rá magyarázat…”

Musztafa Baig, az exeteri egyetem iszlám tanszékének tanára azonban magyarázatot adott, és jelképesnek, valamint megtiszteltetésnek tartja a történteket. Kifejtette, a bist egy tradicionális hosszú ing, palást, amely leginkább uralkodói ruhadarabnak számít, továbbá olyan különleges alkalmak során hordják, mint vőlegények az esküvőjük napján vagy diplomások a diplomaosztó ünnepségükön. „A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették” – mondta. Hozzátette: kimondottan fontos pillanatokban kerül elő a bist, és a vb-döntő egy ilyen, minden szempontból megfelelő pillanat volt. „Nem volt ennél megfelelőbb alkalom, hogy megtiszteljék ezzel” – nyilatkozta. Kiemelte: a palást átadása az emír részéről jelképes, kölcsönös üzenettel bírt, egyfajta kulturális fogadtatásról, valamint elfogadásról. Hozzátette: Messi azzal, hogy belebújt a bistbe, a helyi kultúrával azonosult, amit Katar számára nagyszerű dolognak nevezett, és a rendezők részéről okos húzásnak tart.

Deschamps-nak fáj

A vesztes francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps szerint még inkább nehézzé teszi megemészteni az eseményeket az, hogy csapata kétszer is vert helyzetből állt fel. „Visszajöttünk a szakadék széléről, ezért is fáj ennyire a dolog. A legvégén megvolt a meccslabdánk, de nem sikerült” – utalt a szakember Randal Kolo Muani helyzetére, melyet a 123. percben óriási bravúrral védett a vb legjobb kapusának választott Emiliano Martinez. „A kétgólos hátrányunk után ha kikapunk esetleg 3:0-ra, akkor annyit mondtunk volna, bravó, Argentína. Természetesen ettől függetlenül gratulálok a riválisnak, nagyszerű mérkőzést játszott” – fogalmazott a játékosként 1998-ban, edzőként négy évvel ezelőtt világbajnok tréner. Deschamps megjegyezte, a dél-amerikai csapaton látta, hogy világbajnoki döntőt játszik, ugyanakkor csapatában már nem érezte annyira a tüzet. Hozzátette, előzetesen senkin nem látta, hogy rossz formában lenne bárki is, azonban Ousmane Dembélét és Olivier Giroud-t is lecserélte még a szünet előtt, ugyanis bár a „döntőig elvitték a csapatot”, a fináléban gyengén teljesítettek, a csapatot pedig fel kellett ráznia.

A franciák kapusa, Hugo Lloris bokszmeccshez hasonlította a finálét. Megfogalmazása szerint ütésre ütéssel válaszoltak, a futball pedig bebizonyította, hogy egyetlen gól meg tudja változtatni a meccs lefolyását. Ezzel arra utalt, hogy a 80. percig, amikor Kylian Mbappé 11-esből szépített, nem sok lehetőségük volt a Kékeknek, utána viszont akár meg is nyerhették volna a döntőt.